Personporträtt Emil Predan

Publicerad 2022-11-10 08:45
Eml predan 8ds 6632
Släggan flög långt när Emil ställde upp för laget under Lag-SM. Foto: Deca Text & Bild
Emil Predan är ansvarig för klubbens elitverksamhet och är dessutom elittränare i hopp. Emil har varit anställd i klubben sedan 2009. Numera är han anställd på halvtid av klubben och den andra halvtiden arbetar han på Friidrottsgymnasiet i Göteborg. Emil är känd för att ha en omfattande dokumentation kring de aktivas såväl planerade som genomförda träning och många har visat intresse för hans träningsupplägg. Under unga år hade Emil en egen framgångsrik friidrottskarriär, men när skador satte stopp för den egna karriären övergick Emil till tränarrollen. Idag håller sig Emil i form genom framförallt löpträning. Kanske har du till och med sett honom springandes ute med barnvagnen? Emil ska få chansen att berätta lite mer sitt arbete och vad han ser som kommande utmaningar för klubben.

Hej Emil! Vad skulle du vilja beskriva som höjdpunkterna för våra elitaktiva i år?
I år har vi fått uppleva många höjdpunkter för våra elitaktiva. Det känns väldigt skönt att vi är tillbaka på samma nivå, eller kanske till och med på en lite högre nivå, än vi hade före pandemin.

Det jag särskilt skulle vilja lyfta fram är att våra herrar gjorde en så pass fin insats i kvalet i Lag-SM att de direktkvalificerade sig till finalen i Lag-SM som äger rum sommaren 2023, att vi tog tre medaljer på SM i Norrköping och att vi hade hela åtta deltagare uttagna till Finnkampen (4 seniorer och 4 ungdomar). Det finns såklart också många individuella prestationer som varit mycket glädjande för oss i klubben, alltifrån det sensationella SM-guldet på 100m häck av Hanna Palmqvist till att det var en MAIKare som var den enda nya svenska 2-metershopparen i år i form av Philip Bayer som jobbat hårt och länge med sin träning. Det är många som har höjt sig och det är väldigt roligt, så klart.


Hur skulle du beskriva din egen roll som tränare? Går det att sammanfatta din träningsfilosofi i några meningar?
Vissa tränar du under hela deras friidrottskarriär och andra tar du över när de är seniorer. Men oavsett vilket så tror jag att det är oerhört viktigt att utgå från den enskilda individen och att skapa förutsättningar för att varje aktiv känner att de kan vara sig själva i sitt idrottande. Det är väldigt viktigt att du som tränare arbetar för att göra träningsgruppen inkluderande och samtidigt tillåtande. Alla individer måste känna sig trygga för att därigenom också kunna prestera bättre. Jag försöker vara öppen för att enskilda aktiva har synpunkter på innehållet i träningen. Om det är någon aktiv som jag tar över som senior har de dessutom stor erfarenhet av vilken typ av träning som de svarar bra på, eller vad som har fungerat och inte under tidigare perioder. Det försöker jag ta hänsyn till i planering och upplägg.

Jag sätter så klart ett antal ramar för gruppen vad gäller träningstider och struktur för träningen. Till exempel så har vi nu under hösten den tyngre grundträningen enligt en viss periodisering, var fjärde vecka har vi en något lättare träningsvecka. Den veckan fungerar som återhämtning, att vi kan göra övergångarna smidigare till nästa period och att en aktiv som varit sjuk under någon period kan komma i kapp vad gäller vissa delar i träningen. Det är alltid viktigt men ett svårt pussel att hitta rätt balans vad gäller träning och återhämtning.


Vad uppfattar du är de stora utmaningarna för klubbens elitverksamhet idag och inom den närmaste framtiden?
Jag gläds åt att klubben numera har en lite större elitaktiv grupp än tidigare och att vi ligger ganska stabilt vad gäller prestationsnivå. Vi har numera en stabil och jämn nivå vad gäller till exempel poängplatser på SM. Det som är vår nästa utmaning är att få fram några fler aktiva som kan gå hela vägen till en internationellt gångbar nivå. Det ser jag som rimliga förhoppningar inför framtiden, vi har redan några som står och knackar på den internationella dörren. Det som skulle krävs i så fall är ännu lite större resurser, för både aktiva och tränare. Men om vi lyckas hitta en nivå med återkommande aktiva som når en internationell nivå är jag säker på att det skulle vara väldigt inspirerande för många andra, bland annat våra juniorer, som ser att det går att gå hela vägen om man arbetar hårt och tar tillvara den talang man har.


Hur tycker du att starten på höstträningen har gått för dina aktiva?
Jag har en väldigt positiv känsla kring våra elitaktivas höstträning. Många har klarat av första perioden och är efter en lugnare vecka nu inne i den andra perioden av den ganska tunga höstträningen. Det är en positiv känsla på träningarna och vi har dessutom fått några intressanta tillskott till våra träningsgrupper. Det känns väldigt lovande inför fortsättningen!


Stort tack Emil för att vi har fått prata lite med dig och varmt lycka till med all verksamhet under hösten!

Ann-Marie Ekengren
Md friidrottsstatistik logo
Md h5 logga
Md md arra
Skyisthelimit
Logo gbg black
Md maik indoor logo
Md md sam
Md wiberger
Md kakservice
Md molndalenergi logo
Md intersport.logo.2.
Md idrottens bingo bild1
Md canon logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub