En medalj av varje valör på Terräng-SM i Umeå

Publicerad 2019-10-15 12:18
Sebastian nilsson  7691
Sebastian gjorde sitt livs lopp över 8 km i M22
De flesta löparna i klubben har tagit ett par veckors välförtjänt vila efter en lång bansäsong och då Terräng-SM i år gick så pass tidigt som 12-13 oktober var det för många en kamp mot klockan att komma i form i tid till Terräng-SM. Detta visade sig emellertid inte vara några problem för våra löpare som presterade riktigt fint på den 2 km långa, böljande gräsbanan.

Lördag

Tävlingarna började på ett strålande sätt när Alma Svantesson sprang 4 km i F15. Åt segraren Johanna Hofvendahl från IS Göta fanns inte mycket att göra åt men Alma gick en stenhård kamp över upploppet mot Sollefteå Skidklubbs Evelina Crusel om silvret. Evelina som närmade sig och gick förbi Alma på slutet av andra varvet hade in mot upploppet en lucka mot Alma som såg slagen ut, men Alma visade då vilken kämpe hon är genom att ta fram de allra sista krafterna och gick sånär om Evelina igen. I mål skilde inte ens en sekund dem åt! En välförtjänt bronsmedalj fick Alma till samlingen. Den första kom i somras när hon vann silver på 2000m i Trollhättan.

Alma i stenhård kamp över upploppet

Jonathan Grahn var en av förhandsfavoriterna inför 4 km för P15. Efter ett varv hade täten utkristalliserat sig till tre där Jonathan hade sällskap av Hässelbys Linus Jansson och Umedalens Benjamin Edman. Tidigt på andra varvet var dock Jonathan uppe i tät och plågade sina motståndare och med kilometern kvar var det ingen tvekan om vem som var starkast då Jonathan på ett kontrollerat sätt hade förskaffat sig en lucka på femtontalet meter vilken utökades hela vägen in till mål och en seger med 10 sekunder. Detta var fantastiskt nog Jonathans tredje USM-guld under sitt första år i SM-sammanhang då han också vann 800m & 2000m i Trollhättan i somras.

Jonathan defilerar mot en säker seger

I den mycket tuffa F16-klassen sprang Saga Hagelin samtidigt som F17-klassen. Även om Saga ville mer och kanske inte hade sin absolut bästa dagsform visade hon på fina tävlingsinstinkter genom att kämpa frenetiskt hela vägen in i mål vilket räckte till en 11e placering. Hon var dock så bra som 14e i mål totalt så hade hon varit ett år äldre och tävlat mot 17-åringarna hade hon varit fyra!

Saga in action

I P16 och P17 som också sprang tillsammans ställde vi upp med ett sylvasst lag i form av Michael Rosenqvist, Victor Wahlgren och Carl Erixon. Michael som tog brons på Öland ifjol höll sånär på att återupprepa succén då han plockade mer och mer på Dala-Järnas Anders Danielson Frost under slutkilometern i P17-klassen. Dessvärre räckte det inte riktigt hela vägen fram denna gång men återigen ett stabilt lopp från Michael som gjort stadiga framsteg senaste åren och nu alltså placerade sig alldeles utanför pallen som fyra. Inte långt därbakom på en sjätteplats i P17 gjorde 800m specialisten Victor garanterat sitt bästa terränglopp någonsin och detsamma gäller Carl som i sin tur var sexa i P16. Carl har äntligen börjat få ordning på sina skador han kämpat med under stora delar av året och det visar sig i resultatlistorna mycket tack vare ihärdig alternativträning som underhållit formen. Killarna belönades också med ett lagguld för deras fina insatser!

Sist ut under lördagen var Alexander Nilsson på herrarnas 4 km. Alexander förbättra sin placering från ifjol och var nu 15e i klassen efter två jämna varv där sex motståndare plockades in under andra halvan.

Söndag
Under natten till söndag hade snön fallit tung över varvbanan så förutsättningarna var något annorlunda med en lite tyngre och slipprigare bana men det visade sig inte vara till någon nackdel för MAIK som så klart är förberedda på alla scenarion.

Alice Greberg som vann Terräng-SM för F19 i Huddinge 2017 börjar sakta men säkert komma tillbaka till storformen och trots skadebekymmer senaste tiden tog hon niondeplaceringen i K22 över 6 km vilket var ytterligare ett bevis på att hon är på väg åt rätt håll och ett bra formbesked med tanke på träningsbakgrunden. Med fortsatt tålamod och kontinuitet i träningen så kommer Alice bli än starkare till vintern, våren och sommaren 2020.

M22 springer fyra varv på banan vilket blir 8 km och där ställde vi upp med guld- och silvermedaljören från JSM 5000m på Slottsskogsvallen i somras, Sebastian Nilsson och Miguel Palm. Sebastian släppte några meters lucka till de två storfavoriterna Simon Sundström från Lidingö & Emil Danielsson från Spårvägen. Både Simon & Emil har flertalet meriter från seniorlandslag och var förstås skyhöga favoriter till segern, men Sebastian gick tufft nog ikapp dem båda under andra varvet vilket utgjorde en trio som tampades under hela vägen in mot sista varvet där Emil fick en liten lucka till Sebastian och Simon. Emil behöll den luckan ända in i mål till en seger med 10 sek före Sebastian som gjorde sitt livs lopp och sensationellt tog silvret före Simon som vann brons på 3000m hinder på Junior-EM i Gävle i somras. Miguel var länge med som femma i loppet men hade inte riktigt sin dag och föll igenom lite på slutet till en nionde plats av de 34 fullföljande.