5 guld, 2 silver och 5 brons på IJSM

Publicerad 2024-02-27 12:43
Pallen f17 400m 60299
Visst surfade juniorerna vidare på framgångsvågen från seniorernas ISM. Hela 12 medaljer kunde vi räkna in under söndagens IJSM i Örebro. Det är en fördubbling jämfört med ifjol.

Vi börjar medaljkavalkaden med 17-åringarna.

Elsa Claesson har dubbla bronsmedaljer på 400m från USM16 ifjol.
Elsa gjorde nu ett väldisponerat lopp i finalen. Såg till att hon tog täten efter första varvet och kunde sedan hålla övriga löpare bakom sig in i mål, vilket ledde till en seger med tiden 58.21.

P17 1500m hade två huvudfavoriter i Wilmer Grahn och Turebergs Noa Steiner med de två klart bästa årsbästatiderna.
Från lördagens försök kvalificerade sig både Wilmer och Elias Eliasson till söndagens final.
I finalen gick Wilmer direkt upp i täten och satte upp farten, med Noa Steiner i rygg. Ca. 2:05 på första 800. Inför varvningen 900m gick Noa upp i ledningen, men kunde inte skapa någon lucka. Istället satte Wilmer in en tydlig fartökning med 300m kvar, som visade att han var den klart starkare. Guld till Wilmer med nya perset 3:58.29.
Elias Eliasson höll sig inledningsvis längre bak i fältet, men plockade sedan placering efter placering och komma till slut i mål på en fin fjärde plats med nya perset 4:09.60.

I F19 60m hade vi med både Olivia Lundberg och Ane Torine Iversen. Olivia var solklar favorit efter att noterats för ett nytt hallrekord med 7.40 i försöken. Ane Torine också vidare till final på tid med nytt pers 7.68.
Man undrade om Olivia möjligen i finalen skulle kunna återta klubbrekordet på 60m, som ju Michelle De Silva snodde åt sig med 7.36 vid Inomhus-SM?
Det gick undan i finalen. Klockan stannade på 7.38, men efter målfotoavläsning korrigerades tiden till just 7.36. Dvs. en tangering av Michelles klubbrekord.
Ane Torine fick också till ett riktigt bra lopp i finalen och snodde åt sig en överraskande bronspeng med tiden 7.65. 1 hundradel före fyran.
Ane Torine måste för övrigt ha något av rekord i antalet pers under en inomhussäsong. Hon har gjort sex lopp på 60m och persat i alla. Och dessutom fyra lopp på 200m och pers i varje lopp där också! En mycket trevlig vana.

Beatrice Petterson tog hem en övertygande seger i F19 kula med över 1 meter. Hennes två godkända stötar mätte 13.66 och 13.98.
I lördagens viktkastning förbättrade Beatrice det gamla klubbrekordet 4(!) gånger. I andra omgången till 15.54. Sedan följde 16.00, 16.42 och i sista omgången 16.97! Med det kom Bea in på en fjärde plats i viktkastningen.

Den här bilden av medaljtrion från årets F19 1500m är påfallande lik den från F17 1500m ifjol. Segrande Hannah Kinane flankerad av tvåan Wilma Ehrnborg och trean Stina Tagesson.
I finalen gick Stina direkt upp i spets, men inte för att sätta hög fart. Istället blev inledningen av loppet mer av en "rask promenad". Lowa Branth tog över ledningen efter 600m och höjde tempot en aning. Med två varv kvar lade Stina in en högre växel och inledde en långspurt. Hannah Kinane var dock starkast på slutet. Wilma tvåa och Stina trea. Elin Hagelin kom i mål på en sjätte plats.

1500m-finalen för P19 inleddes också den i ett tämligen lugnt tempo. Första 800m runt 2:20, där Adam Sörqvist var placerad sist i fältet.
Med 500m kvar avancerade Adam upp till en fjärde plats och farten höjdes sedan succesivt. 1 varv från mål stack Täbys Erik Nederheim, Hässelbys Samuel Berhan och Adam ifrån det övriga fältet, där Adam visade sig starkast sista 100m. Så guld till Adam Sörqvist med tiden 4:07.37, före Samuel Berhane och Erik Nederheim.

Ella Borg kvalificerade sig enkelt till 60m-finalen för K22. Att döma av årsbästan kunde man fövänta sig en kamp om bronspengen mellan Ella och Kvilles Sofia Björkman, som båda hade 7.61 från tidigare.
Ullevis Elvira Tanderud gjorde sitt livs bästa 60m-lopp i finalen där hon klockades för 7.34. Hässelbys Nora Lindahl tvåa och sedan var det stenhårt mellan Ella och Sofia Björkman. Ella dömdes som trea med personliga rekordet 7.57 några tusendelar före Sofia.
Med 7.57 klättrar Ella till tredje platsen i klubbens "genom tiderna"-statistik.

I 400m-finalen för K22 var det bara tre löpare till start. Turebergs Moa Granat var stor favorit med Ebba Gustafsson som lika klar förväntad tvåa.
Så blev det också i verkligheten. Mot Moa fanns inget att göra. Ebba gjorde ett väldisponerat lopp, där hon klockades för karriärens hittils näst bästa tid, 55.64, som silvermedaljör.

I K22 1500m stod Saga Provci i en klass för sig och stack ifrån det övriga fältet direkt från start.
Alma Svantesson placerade sig inledningsvis som tvåa i huvudklungan. På sista varvet var det Alma och Hälles Liv Dinis som kämpade om silverplatsen. Alma kom så när ifatt Liv på upploppet, men slutade trea på 4:40.68.

800m-löparen Victor Wahlgren säkrade en plats i söndagens final i M22 1500m med ett starkt spurtvarv i försöken.
I finalen var det Högbys Hugo Unosson som satte tonen med god farthållning. 2:42 första 1000m med Victor hela tiden som tvåa. Med 300m kvar inledde Turebergs Valter Kjellberg sin långspurt. Unosson och Wahlgren hängde på. På sista varvet visade sig Hugo Unosson starkast. Victor i mål som trea på inomhuspers 3:56.76.