Löpträning Vuxna Motionärer

Välkommen att börja löpträna med oss!

I Löparmagasinet SPRING nr 2/2023 publicerades en artikel om vår vuxenlöpgrupp. I artikeln beskrivs historien hur/varför vi startade och om vår träning, framtid etc.
Läsvärd artikel här: Artikel i SPRING 2/2023 om Mölndals AIK - Löpträning Vuxna MotionärerMölndals AIK erbjuder löpträning för vuxna motionärer som vill träna tillsammans i vår grupp. Välkommen att bli en del av Mölndals AIK och delta på kvalificerad och förmånlig löpträning i vår trevliga löpargrupp. Tänk känslan att få träna tillsammans med likasinnade och dessutom erbjudas möjligheten att tävla för vår klubb på olika lopp och tävlingar! Ovanstående bild är tagen på våra deltagande lag vid veteranklasserna i Stafett SM 3 x 800 meter september 2020. Att tävla i veteranklasser är oerhört inspirerande. Man kan såklart enbart vara med för sin träning! Tävlandet är helt frivilligt.

Målgruppen är ni vana motionärer som idag tränar på egen hand, veteraner/f.d. elitaktiva, samt övriga medlemmar i MAIK. Idag består vår löpgrupp av medlemmar från ca 25 år till 65 år. Således en trevlig mix, alla med det gemensamma intresset löpning! Vi välkomnar nya medlemmar året runt. Vi har inget prestationskrav för att bli medlem, men de flesta i gruppen idag springer 10 km mellan 35 min och 70 min som ett riktmärke. Oavsett tempo så brukar det funka bra för alla att delta på våra pass. Rena nybörjare kan vi tyvärr inte ta emot idag.

Delar av tränarstaben framför klubbhuset
Artikel ovan i Mölndals Posten maj 2020

Vår löpträning bedrivs på friidrottsbanan vid Åby Friidrott, olika motionsspår, ute i skogen och på asfaltspartier. Vi har alltså en varierad löpträning både för stads- och traillöpare. Vi har idag löpare som tränar inför 5-10 km lopp, Halvmarathon, Marathon och upp till Ultralöpning!

Vill du prova på vår löpträning är du välkommen att göra detta vid 3 tillfällen, innan du behöver betala avgift. Kontakta oss innan så vi vet om att du kommer.

Förutom löpträning försöker vi även hitta på sociala aktiviteter (tex resor, afterrun, föreläsningar etc) för att gruppen ska lära känna varandra och ha trevligt!

Uppskattat gästspel av Sveriges bäste Marathonlöpare (2.10,03) Mustafa "Musse" Muhamed, Vi försöker ha återkommande föreläsningar, gästtränare etc. som en del i vårt erbjudande!


Tänk på att alltid följa träningsgruppens kalender där alla aktiviteter presenteras! Gå in under vår kalender på vår hemsida och välj att prenumerera till din privata kalender (funkar bra till Ical, Google Calender, Outlook etc). Vi har även en egen Facebook-grupp där

spontana nyheter, foton, events etc. presenteras och där våra medlemmar kan kommunicera.

Anmälan

1. Om du vill komma och provträna några gånger först så kontakta Magnus Erixon för information. Kontaktuppgifter finns längst ner!


2. Man anmäler sig för att bli medlem i Mölndals AIK och träningsgruppen Löpträning Vuxna Motionärer genom att fylla i vårt formulär: https://member.myclub.se/pub/forms/1951/bL8OT5rN8M...

3. Man anmäler sig även till vår privata Facebookgrupp där vi kommunicerar löpande. Klicka på Facebook nedan;

Vi vill även hänvisa till Svenska Friidrottsförbundets hemsida för motionslöpare som heter "Svenska Löpare". Där finns mycket bra information kring löpargrupper, tävlingar, klädshop, träningstips etc. Gå in på Svenska Löpare

Avgifter
För att delta i Löpträning Vuxna Motionärer behöver man betala in två olika avgifter;

1) Medlemsavgift 400:-/kalenderår
2) Träningsavgift 1600:-/12 mån eller 900:-/6 mån (du väljer period själv)

Träningsavgiften förnyas därefter "löpande". Träningsavgiften är godkänt underlag som friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare. Både medlems- och träningsavgift aviseras ut per automatik via e-post.

Vad kan jag förvänta mig som medlem i denna löpgruppen?

 • Ledarledda pass 3 gånger/vecka (nästan) året runt
 • Tillgång till Åby Friidrott (arenan) med tillhörande motionsspår
 • Tillgång till Mölndals AIK Sportcamp (klubbhus och intilliggande träningshall). I klubbens träningshall erbjuds det gymträning vid utvalda tider, ibland även med erfaren instruktör. Se mera info längre ner!
 • Möjlighet att vid utvalda tillfällen lyssna på intressanta föreläsningar. Tema kan vara t.ex. kostlära, träningslära, skadelära, tejpkurs.
 • Löpgruppen samordnar tävlingsresor till utvalda arrangemang. Tidigare år har vi bl.a. rest till Lidingöloppet, Prag Halvmarathon, Berlin Halvmarathon etc.
 • Vi träffas på "AfterRun" efter utvalda tävlingar, men även andra spontana träffar "utanför löpspåret"
 • Mölndals AIK´s medlemmar i denna löpargrupp erbjuds personlig rabatt vid utvalda sportbutiker.
 • Vi förhandlar ibland fram förmånliga grupprabatter på utvalda löpartävlingar
 • Tack vare medlemskapet, så är det fullt möjligt att tävla på olika veteran tävlingar. Bl.a. Stafett SM, Terräng SM, olika bantävlingar inom veteranklasser. Som veteran räknas 35 år och äldre.
 • Erbjuds möjlighet att gå på personlig löpanalys/VO2max test till rabatterat pris
 • Tillgång till klubbens sjukgymnast/skadehjälp
 • Personlig rabatt vid utprovning/gjutning av fotinlägg
  OBS! Samtliga rabattavtal presenteras ej i detalj här. Prisbild och innehåll fås separat vid förfrågan till Magnus Erixon mex@maik.se
 • Grundförsäkring via Folksam (enklare basförsäkring som gäller vid skada/olycka till och från träning/tävling och även under träning och tävlingsaktivitet)
 • Allt deltagande sker på egen risk varvid MAIK rekommenderar deltagare att även teckna lämplig extra olycksfallsförsäkring och/eller hemförsäkring. MAIK kan ej ställas till svars för skador eller sjukdom som kan ha samband med träningen.
 • Subventionerade klubbkläder kan inhandlas på Intersport Team Väst enligt klubbens policy. Ska man deltaga på tävlingsklass bör man tävla i klubbens kläder.
 • Inget krav att hjälpa till vid klubbens egna arrangemang och övriga funktionärsuppdrag, men självklart är man välkommen om intresse finns...


Träningsplanering

Träningen (kvalitet, tröskel, långpass och löpstyrka) bedrivs med 3 ledarledda pass/vecka under jan–jun & aug-dec (uppehåll under sommarsemester och jul/nyår) Det erbjuds även möjlighet till träning inomhus i klubbens gym på utvalda tider. Viss formtoppning sker inför Göteborgsvarvet (alt Stockholm Marathon) i maj och inför Lidingöloppet i slutet september.

Vi ser även att våra medlemmar tävlar regelbundet året runt vid både lokala och nationella löptävlingar. Möjlighet finns även att tävla i veteranklass (över 35 år) i arrangerade tävlingar i Friidrottsförbundets regi.

Ansvariga tisdags-tränare: Magnus Erixon, Sofia Johansson, Klas-Johan Liljedahl & Bariz Bezic.

Ansvariga torsdags-tränare: Gunnar Haeffler, Liselotte Palmqvist, Eva-Lotta Palmqvist & Laurence Nachin

Ansvariga söndags-tränare: Mikael Ström, Peter Thorsell, Frida Olsson & Magnus Erixon


Övergripande veckoschema under feb-jun & aug-okt (uthållighet/fart/formtoppning);

Tisdagar 18.00-19.30 Intervallträning/Kvalité
Vi tränar oftast lite tuffare pass med med fokus på kvalité (löpteknik/löpskolning) och intervaller i olika former. I mån av tid lägger vi även in löpstyrka. Ibland är vi på bana och ibland är vi i terrängen. Vi utgår alltid ifrån Åby Friidrott, Mölndal, om inget annat nämns i kalendern.

Torsdagar 18.00-19.30 Snabbdistans/Tröskel
Vi tränar på att springa något längre distanser i tröskelfart. Vissa torsdagar kan det även bli intervaller beroende på hur tisdagens träning bedrevs. I mån av tid lägger vi även in löpstyrka. Ibland är vi på bana och ibland är vi i terrängen. Vi utgår alltid ifrån Åby Friidrott, Mölndal, om inget annat nämns i kalendern.

Söndagar 10.00-12.00 Långpass i lugnare tempo
Vi tränar på att springa långpass, där fokus är på tiden vi springer tillsammans och inte distansen. Dessa långpass kommer med fördel att utgå ifrån olika platser för att vi ska få trevliga långpass på varierande slingor. Titta alltid i kalendern/Facebookgruppen för aktuell information!


Övergripande veckoschema under nov - jan (uppbyggnad);

Tisdagar 18.00-19.30 Intervallträning/Distans/Styrka
Vi tränar oftast intervaller i olika former, men vissa tisdagar blir det mer lugnare distanspass. Nu ligger ju fokus mer på att bygga upp oss med lite mer lugnare träning. I mån av tid lägger vi även in löpstyrka. Vi utgår alltid ifrån Åby Friidrott, Mölndal, om inget annat nämns i kalendern.

Torsdagar 17.30-19.30 Styrketräning/Distanslöpning (egen bokad tid för gruppen)
Vi försöker planera ihop bra övningar, även om den aktive själv kan träna egen styrka/rehab etc efter egna önskemål. Det är inte garanterat ledarlett alltid på torsdagar, utan viss träning får ibland ske under eget ansvar/planering. Se våra tips på styrkeövningar på hemsidan! Tanken är att vi disponerar gymmet själva i vår löpgrupp under denna tiden. Medtag inomhusskor... Nyhet i år är att vi erbjuder "spontanlöpning" distans ca 45 min efter en timmes styrka för de som önskar. Ibland tar någon av oss ledare initiativ, men ibland kan ni aktiva samla ihop er och köra ett distanspass på ca 45 min i närområdet. Detta som ett bra komplement till övrig träning och för att hålla igång distansträningen som är nog så viktigt även under vintersäsongen!

Söndagar 10.00-12.00 Långpass i lugnare tempo
Vi tränar på att springa långpass, där fokus är på tiden vi springer tillsammans och inte distansen. Vi utgår oftast ifrån Åby Friidrott, Mölndal, om inget annat nämns i kalendern/facebookgruppen!


Tillgång till klubbens styrkehall
Till er som inte hämtat ut er "träningstagg" till MAIK Sportscamp, så finns denna att hämta hos Stefan på kansliet. Kontakta Stefan direkt så ni kan träffas. Stefan nås enklast på stefan@maik.se alt. 070-8399379.

Förutom gruppens gemensamma tid på torsdagar 17.30-18.45 kan man även disponera gymmet närsomhelst det är ledigt! Gymmet/Omklädningsrummet är alltid öppet för våra medlemmar 05.00-22.00 hela veckan. Observera dock att vardagar mellan 18.00-20.00 så används gymmet oftast av flera andra träningsgrupper, då passar det sig inte så bra att vara där på egen hand."Löpning som motions-, tränings- och tävlingsform växer bland befolkningen. Med det kommer också ett ökat intresse för att lära sig mer och utvecklas i sin träning och sitt tävlande. Genom det stora kunnandet kring löpträning och löptävlingar är friidrotten den självklara hemvisten för den här rörelsen. Under de senaste åren har uppfattningen om hur löpträning generellt och i grupp bedrivs steg för steg formats även för en bredare målgrupp. Uttrycket "Löpargrupp" är nu etablerat och med det följer associationer och förväntningar.
Genom att skapa utrymme och former för löpträning för unga och vuxna motionärer ges inte bara möjligheter för fler att komma igång med sin träning och delta i den sociala samvaron i föreningen, utan det öppnar för fler medlemmar, nya aktiviteter, ökat intresse från allmänhet, kommuner, landsting, företag och media. Många springer, friidrottsintresserade springer mer och löpningen är Sverige absolut mest populär motionsform. Enligt RF springer 2,4 miljoner svenskar (6-80 år) regelbundet, omkring 800 000 av dem är under 25 år. En undersökning från Sponsor Insight, genomförd på uppdrag av Svensk friidrott under 2014, visar att 35 procent av de som är friidrottsintresserade springer. Hos hela befolkningen är samma andel 27 procent. Samma undersökning visar att 3 miljoner svenskar anser sig vara friidrottsintresserade. Allt sammantaget finns det 2,4 miljoner löpare och, efter en snabb överslagsräkning, drygt 1 miljon med förkärlek för friidrott, där ute att fånga in. Med stor säkerhet finns några av dem till exempel bland föräldrarna till barnen i föreningen" (Citat från Svenska Löpare, Svenska Friidrottsförbundet)


Nedan presenteras vår löpgrupp i 3 olika bloggar som lanserades på Svenska Löpare inför Göteborgsvarvet 2019 (mycket läsvärda!)
Svenska Löpare - Mölndals AIK (Del 1 av 3)

Svenska Löpare - Mölndals AIK (Del 2 av 3)

Svenska Löpare - Mölndals AIK (Del 3 av 3)


Våra ledare är utbildade & certifierade löptränare i Svenska Friidrottsförbundets regi, merparten av oss är även HLR-utbildade.


Kontaktperson Mölndals AIK - Löpträning Vuxna Motionärer:

Magnus Erixon
Mail: mex@maik.se
Mobil: 0702-306149Här visas nyheter.
Md castorama maik

MAIK Castorama lördag 7 oktober samt öppen Kastträning 1 oktober

19 sep, 2023
Nu bjuder vi in till årets Castorama Lördagen 7 oktober kl 10:00 på Åby Friidrott. Inför tävlingen erbjuds också en öppen kostnadsfri specialträning Söndag 1 oktober kl 16:00 med Beatrice och Kristian Pettersson. Castorama är en mångkamp i de fyra kastgrenarna där man samlar poäng i varje gren och där killar och tjejer och alla åldrar kan tävla mot varandra. Alla som är 17 år och äldre (födda 2006 och tidigare) tävlar med seniorvikter så att vi får ihop ett fullt Castorama-lag och för åldrarna 2011-2007 blir det en ungdomscastorama med respektive ungdomsvikter. Klicka på länken för anmälan samt mer info Läs mer

TACK alla som svarade på MAIKs medlemsundersökning

24 aug, 2023
Nu har vi summerat MAIKs medlemsundersökning, klicka dig vidare för att se hur den föll ut? Läs mer
Md ella alvelin malm

JSM/USM: Ella över dröm-12

21 aug, 2023
På USM15 tog sig Ella Alvelin Malm över 12-metersgränsen i tresteg för första gången. Men vi kan även notera flera andra fina prestationer av den förhållandevis lilla MAIK-truppen på JSM19/USM15 i Täby. Läs mer
Md olivia lundberg 0916

JSM/USM i Helsingborg

14 aug, 2023
I helgen arrangerades årets JSM/USM för sex av de tio junior- och ungdomsklasserna. M/K22, P/F17 och P/F16. De återstående klasserna har sitt mästerskap i Täby kommande helg. I Helsingborg hade vi 8 MAIKare som fick stiga upp på prispallen. Läs mer
Md grahn jonathan 0635

JEM: Guld och silver till Jonathan

11 aug, 2023
Jonathan visade mästartakter på Junior-EM i Jerusalem. Det blev guld på 3000m och silver på 5000m. Läs mer
Md bild1
348s
Löpgruppens egna sponsor Alfredsson Communication AB. Grafisk produktion; i vår produktion finns det mesta inom tryckt media såsom kvalificerad direktreklam, broschyrer, foldrar, butikskommunikation, förpackning och storformat etc. Vi gillar kreativa uppdrag, de sätter oss på prov och fortsätter utmana oss. För att säkerställa kvalité och leveranskrav har vi en uppdaterad maskinpark samt produktion och utveckling i huset. Detta gör att vi hanterar korta ledtider och snabba omställningar.
Cert lopledare loptranare
Kvalitetsstämpel för våra löptränare
Md 277553581 5639129252767146 6049693437445761328 n
Långpass runt Rådasjön, Mölnlycke
Md plankan p  ngg rdens topp
Plankan vid Änggårdens topp. Vilken utsikt!
Md 33599502 10155565828837205 2949834271046500352 n
Stolta debutanter vid Stafett SM på Slottskogsvallen maj-18. 2 SM-silver blev det dessutom!
Md 94305584 2793574814088139 5218113281541013504 o
Traillöpning på Änggårdsbergen!
Md 187865065 10221331261935177 588640355271193275 n
Änggårdsbergen!
21192774 1407235909325196 2206566565683520596 n
Några av våra duktiga MAIK-löpare som precis kommit i mål på GBG Brantaste aug-17
Md 95779493 10159605271907786 7915849336137711616 o
Härligt trail-pass uppe på Bohusleden!
Md img 9468
Gästspel av Mustafa "Musse" Muhamed!
Md img 5349
Uppskattad föreläsning av legenden Evy Palm!
Avslutning 2017b
Delar av gänget efter sommaravslutningen med prova-på-friidrott
Md 15284118 10154121840332205 3224299862953697982 n
Långpass med gästspel av Mats Erixon
Md 14937293 10154104104532205 1086598210762353829 n
Långpass i Skatås nov-16
Md 14694609 1871530829745639 542846993 n
Löpskolning på Åby Friidrott sep-16
Md 14390754 10153940618357205 9196585895752890574 n
Laddade för intervaller!
Md 14731244 10154086678303214 7599145387908815379 n
Plankan!
Md 14370103 10154076647640787 6302902993770018731 n
Långpass i Mölndal
Md 14567475 10209337115018958 6796005537802584151 o
Löprunda vid havet
Md foto 2023 04 11 18 22 05
Md img 3056
Vår fina klubbstuga MAIK Sportcamp
Md img 0273
Klubbens styrkehall
Md img 5147
Md image1
Glada miner efter gott styrkepass!
Md berlin 2019
Laddade för start vid Berlin Halvmarathon apr-19
32941469 10155549563067205 8520692039786954752 n
Våra tränare Oskar Svarfvar & Magnus Erixon vid starten av GBG Varvet 2018
Md svenska lo pare 1
Vi är en del av Svenska Löpare, en gemensam portal för alla löparklubbar!

"Mycket nöjd med ledares engagemang och träningsplanering. Precis vad jag vill träna. Fortsätt som ni startat tycker jag"

//Torkel Davidsson, medlem i löpgruppen

"Jag är supernöjd och kommer självklart fortsätta! Tycker klubben har ett bra upplägg och mycket bra tränare och faciliteter."
//Patrik Castillo, medlem i löpgruppen

"Jag är förtjust i alla er tränare och märker att ni verkligen bryr er om att stötta, uppmuntra och att ni vill att allt ska gå bra."
//Kristina Sund, medlem i löpgruppen

Md friidrottsstatistik logo
Md h5 logga
Md md arra
Skyisthelimit
Logo gbg black
Md maik indoor logo
Md md sam
Md wiberger
Md kakservice
Md molndalenergi logo
Md intersport.logo.2.
Md idrottens bingo bild1
Md canon logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub