Gamla MAIK:are

Gamla MAIK:ares blogg

Under


År 2024 (ovan)

Inläggen för resten av året gick, tyvärr, förlorade genom ett misstag av mig och går inte att återställa. Jag kommer att lägga in dem på nytt men det tar tid.

Leif Lundin (dataexpert)

Besök i Älvrummet den 27 februari

Måndagen den 27/2 besökte sexton "Gamla MAIK:are" Älvrummet på Hisingen. Vi fick av vår guide (glömt namnet) en mycket fin info om hur man tänkt sig Göteborgs stads utveckling. Bilder på hur det såg ut förr, framför allt på Hisingen med varven och jordbruksbygden, visades och vi var alla överens om hur fort man glömmer det gamla och accepterar det mesta av det nya. Besöket avslutades med lunch.


Intressant föreläsning i Älvrummet. Den imponerande modellen av Göteborgs stad

Leif Lundin


Promenaden den 22 februari

Vi var en liten skara på 6 st som utgick från Brudaremossen parkering. Vi gick ca 6 km med guidning av Lars o Britta och under promenaden fikade vi vid kolmadern där vi tidigare har haft glöggfest.



Eva Erixon 60 år

Den 18 februari grattades Eva Erixon (hon fyllde den 16 feb.) med blommor och diplom av "Gamla MAIK:are" i den Erixonska villan i Hovås. Besöket uppskattades storligen och det bjöds på både kaffe med dopp och "Skumpa". Trevliga minnen ventilerades och tiden gick, som vanligt, fort när "Gamla MAIK:are" träffas

Leif Lundin


Eva med blommor och diplom


Mats och Kenneth L utbyter erfarenheter


Dans, musik, hyckleri.

Söndagen den 15 januari träffades sjutton "Gamla MAIK:are" i Mölnlycke, närmare bestämt vid Wendelsbergs Folkhögskola. Elever från skolan gav revyn "Extrapris" med undernamnet "En Billig Revy". Entréavgiften var visserligen låg men revyn definitivt inte "Billig". Härlig sång, musik och dans blandat med gyckel av det gångna årets händelser fick den månghövdade publiken att resa sig när programmet var slut. Efter det samlades vi i MAIK:s klubblokal för att aväta en jättegod landgång och avslutade sedan med kaffe och kaka.
(ett foto kommer senare)

Leif Lundin

Det nya året (2023)....

....inleddes med ett besök på Restaurang Trädgårn´i Göteborg för att lyssna till Göteborg Wind Orchestra:s årliga Trettondagskonsert. Helt fantastisk musik och sång framfördes av basbarytonisten Anton Ljungqvist och sopranen Negar Zarassi. GWO spelade, som vanligt, på ett högkvalitativt och medryckande sätt med Finn Rosengren som dirigent.
Den stora publiken gav stående ovationer efter att ha avnjutit opera- operett och wienermusik i drygt två timmar. Elva av oss Gamla MAIK:are deltog i jublet.

Leif Lundin

Berit Adolfsson 85 år

På Berits Adolfssons 85 årsdag den 8 december överlämnades, från Gamla MAIK:are, en blomsterbukett och ett gratulationskort vid vårt besök i hennes mycket trevliga lägenhet på äldreboendet. Berit blev översvallande glad och talade mycket om vår förening, hur vi hjälpt till med påspackning och annat inför Göteborgsvarvet och hur viktigt det är att vi fortsätter att stödja MAIK. Vi bjöds på kaffe och tårta och hade allmänt trevligt. Vid besöket var också sonen Sören med fru och dottern Katarina på plats.

Leif Lundin


Berit grattas med vackra blommor

Glöggfest/adventsfika.

Den 2 december träffades tjugoåtta föreningsmedlemmar i MAIK:s klubblokal för att lyssna till klubbens egen längdhoppsstjärna, Erica Johansson, som mycket öppet redogjorde för sin idrottskarriär. Hur hon som barn hade svårt att sitta stilla, hur hon redan på den tiden vann det mesta hon ställde upp i, fram till sina stora framgångar nationellt och internationellt. Den timma hon hade på sig försvann i ett huj och hon drog ner stora applåder. Föredraget föregicks av inmundigande av glögg och pepparkakor.
Efter anförandet var det dags att sätta sig till bords, bord som var dukade på ett mycket tilltalande, rent av konstnärligt sätt, av Laila Larsson. En jättegod smörgås/landgång serverades och det hela avslutades med kaffe och kaka. Årets sista programpunkt var ett gott alternativ till den gamla formen av glöggfest. Stort tack till Marianne och Jan-Erik Carlsson samt Barbro och Ralf Lindberg som i högsta grad bidrog till arrangemanget.


Erica i berättartagen.


På de vackert dukade borden (lägg märke till servetterna som
väl visade var herre och dam skulle sitta).....


....serverades landgång.



30-års jubileum.

Fredagen den 4 november strålade trettioen "Gamla MAIK:are" samman på "Leilas Kök och Bar" i Lindome för att fira att vår förening fyllde trettio år. Vi togs emot av musik av ett femmannaband och stämningen blev hög redan från början. Efter en välkomstdrink var det dags att sätta sig till bords och en förrätt (Skagenröra) serverades. Som huvudrätt bjöds "Filet Black and White", en ljuvlig anrättning som uppskattades av alla. Under kvällens gång hölls tal av vår ordförande Lasse Berg och av Marika Greberg, MAIK:s ordförande, som lovordade moderklubbens samarbete med "Di gamle".
Rolf Kårevik och Kenneth Lundblad hade satt samman varsin frågelek som satte myror i våra gamla hufvuden men också engagerade högst påtagligt. Musikerna underhöll största delen av kvällen med musik som de flesta var mycket förtjusta i. Dock ansåg flera att de spelade lite väl starkt vilket gjorde att det stundtals var svårt att kommunicera med varandra.
Firandet avslutades med kaffe och tårta.
Leif Lundin


Svängig musik spelades....


....och frågelekarna skapade bryderier.



Promenad

Måndagen den 31 oktober gick 12 Gamla Maik:are och ett barnbarn runt Härlanda Tjärn en runda på 3.72 km

På Rad

Go fika


Vy över Härlanda Tjärn


Höstens första promenad

Måndagen den 17 oktober var vi en liten skara som trotsade vädret och alla nedfallna/nedblåsta träd och tog oss runt Lilla Delsjön. Hoppas på fler deltagare på nästa promenad.

Ralf Lindberg


Vy över Lilla Delsjön




Hinder på vägen


Go fika plats


Bildvisning av Ulf Magnusson

Den 12 oktober samlades ca tjugo "Gamla MAIK:are i klubblokalen för att njuta av de flygfoton Ulf Magnusson hade att visa. Vi startade från flygfältet utanför Alingsås för att ta oss ner mot Göteborg. Vackra bilder över sjöarna och platserna ner mot havet. Efter en sväng över Göteborg och Göteborgs södra skärgård bar det åter mot Alingsås. Ett bildkollage som kändes som att man verkligen flög.
Leif Lundin


Ulf (med lampans ljus i ansiktet) lyssnartill
Jan-Eriks kommentarer om de fina bilderna
i samband med fikat


Besök på "Lim- och handtryck" i Mölndal

Måndagen 12 september besökte 11 st. Gamla MAIK:are företaget Lim- och Handtryck på Forsåkersgatan i Mölndal. Ägare är Henrik och Ann-Charlotte Sandberg. En mycket intressant upplevelse där Henrik Sandberg, visade hur gamla tapetmönster återställdes till nyskick och hur man med hjälp av gamla maskiner trycker upp tapetvåderna. Alla var mycket imponerade. Efter det drygt timslånga besöket intogs lunch på Stensjöns restaurang.

Gamla tapeter blir som nya

Maskiner från förr
Henrik Sandberg informerade stolt om verksamheten


Höstens första aktivitet, en resa med S/S Herbert av Alingsås

Söndagen den 28 augusti var det dags att starta höstens aktiviteter, detta med en tur med ångbåten S/S Herbert i Alingsås. Tretton Gamla MAIK:are infann sig vid Ångbåtsvarvet och kl.11.00 blåste ångvisslan för avgång. Först en kortare tur i Säveån för att nå sjön Mjörn och därefter en timmas resa till "Republiken Risön". Republiken har tillkommit på skämt men har en regering och en gång om året en stämma. Vi fick fyllig info om Mjörn av dagens skeppare, David Ivarsson, som kan sjön som ett rinnande vatten!! (Den va dålig). S/S Herbert är byggd på Eriksbergs varv som bogserbåt år 1905 och gick i Dalslands kanal i sextiofem år. Därefter hade den ett brokigt liv med flera ägare tills Mjörns Ångbåtsförening köpte båten 1987 och renoverade den till vad den är idag. Första turen med passagerare gick 1992. Hela båten, utom trädetaljerna, är i originalskick och klassad som kulturfartyg. Båtturer verkar vara populära inslag i våra program. Var hamnar (dålig) vi nästa gång?

Leif Lundin


S/S Herbert vid ångbåtsbryggan på Risön


Gamla MAIK:are fikar i gôtt lä på ön


Lasse Persson får en genomgång om ångmaskinen av maskinist
Hans Brage.

Resa i Göteborgs södra skärgård

Lördagen den 18 juni deltog inte mindre än tjugo Gamla MAIK:are på en något blåsig men solig resa med skärgårdsbåten M/S S:t Erik. Denna den sista av vårens aktiviteter startade vid Lilla Bommen och varade i 2,5 timmar. Under resans gång fick vi guidning om vilka öar som passerades och också lite historik om dem. Mat och kaffe intogs efter behag och alla var nöjda och belåtna vid återkomsten.

Leif Lundin



"Barkbåten" Viking är alltid sevärd.
Några av oss satt på det blåsiga övre däcket...
...medan Ralf, från mellandäck, spanar efter vadå?
Kjell har nog sagt något klurigt av minen att döma


Så här glada såg vi ut efter turen

I Lasse Dahlquists fotspår.




Den 12 juni var ett antal medlemmar i "Vänföreningen GWO" inbjudna av "Dahlquistsällskapet" att, tillsammans med dem, delta i en promenad på Brännö kallad "I Lasse Dahlquists fotspår". Det visade sig att inte mindre än sju av vänföreningens medlemmar också var Gamla MAIK:are vilket föranledde mig att ta med utfärden på denna sida. Promenaden gick från Brännö brygga och tanken var att de båda musikerna skulle gå först och berätta om ställen som passerades och fylla i med Dahlquists musik. Vädrets makter var dock emot oss, blåst och regn, så den mesta musiken spelades från scenen på Brännö brygga. När regnet lättat vidtog promenaden till det hus Dahlquist vistades i under sin tid på Brännö. Mycket fyllig och intressant info tyckte alla.



Gamla MAIK:are på Brännö brygga. Altanen vid Dahlquists hus.

Leif Lundin

Ann-Britt Svegelius 70 år.

Den 16 januari fyllde Ann-Britt 70 år men pandemin spökade fortfarande då så det dröjde till den 9 maj innan det passade både gratulanter och födelsedagsbarnet att ses. Vi var sex Gamla MAIK:are som tog oss till Ann-Britts vackra hem i Härryda och överlämnade blommor och en flaska vin. Jubilaren sken ikapp med solen utanför och det bjöds på sopplunch, kaffe och tårta. Tre timmar i Ann-Britts sällskap går fort, det var en myckenhet av skratt, glädje och gamla minnen.

Leif Lundin


Rolf Kårevik överlämnar allra ödmjukast blommor till jubilaren


Arenastädning den 4 maj.

Onsdagen den 4 maj samlades sju tappra Gamla MAIK:are på friidrottsarenan vid Åby för att försöka få lite fason på utseendet av den.
Det sågades, klipptes, krattades, sopades och ihopsamlades i dryga tre timmar och när vi lämnade arenan frågade vi oss om det var samma ställe vi kommit till timmarna innan. Ett mycket välbehövligt arbete som ska fortsätta kontinuerligt, inte av oss, men av de som enligt avtal har vissa områden att sköta bland andra Mölndals kommun.
Leif Lundin


Marita Ullberg och makarna Carlsson i fullt arbete
Övriga deltagare: makarna Lundin, Ralf Lindberg och Rolf Kårevik

Besök i "Fritiofs garage" i Landvetter.

Onsdagen den 20 april samlades femton Gamla MAIK:are i Landvetter för att där beskåda en imponerande utställning av, i första hand, gamla bilar av olika modeller. Det fanns inte bara bilar utan också motorcyklar, trampcyklar, symaskiner, dragspel och mycket annat som i tankarna förde oss tillbaka till barn- och ungdomsåren. I entrépriset ingick också kaffe med dopp som vi avnjöt under trevliga samtal med varandra.


Kolla bensinpriset, 69 öre/liter T-Ford från 1926 med hel- och halvfart


Siw provsitter en Ford Mercury från 1941 Utställningen i sin helhet


Skyltar av äldre och yngre datum fanns att beskåda
Leif Lundin

Föredrag av Eva Persson

Fem Gamla MAIK:are strålade samman i Fässbergs församling den 6 april dit vi var bjudna för att lyssna till Eva Perssons föredrag "Livet, kärleken, omsorgen och vården".
Föredraget väckte, helt klart, många tankar men lockade också till många skratt.
Det hela arrangerades av pensionärsföreningen "Strömstararna" i Mölndal.

Leif Lundin



Årsstämma den 23 mars 2022

Stämman samlade tjugosju medlemmar.
Sedvanliga frågor avhandlades.
En motion gällande att "Gamla MAIK:ares minnesfond" omvandlas till "Stiftelsen Gamla MAIK:ares minnesfond" för att på så sätt bestå även om föreningen skulle läggas ner. Stämman röstade för motionen
Med röstresultatet 13-12 röstades för att behålla nuvarande medlemsavgift, etthundra kronor, för år 2023.
Styrelsen förblev oförändrad dvs:
Ordf. Lars-Erik Berg
V ordf. Rolf Kårevik
Sekr. Kicki Gott
Kassör Ralf Lindberg
Ledamot Kenneth Lundblad
Suppleanter Valdur Polding och Sture Ejnell.
För mer detaljer se stämmoprotokollet

Efter stämman bjöds på fika.
Leif Lundin


k

Jan och Kicki Gott styrde årsstämman.



Fundersamma miner bland de församlade


Parkering under "MAIK-Indoor"

Den 26-27 februari skötte fem Gamla MAIK:are parkeringen vid Slottsskogen i samband med MAIK:s inomhustävlingar i Friidrotten Hus.
Flera hundra bilar togs emot och den summa pengar som flöt in till moderklubben var avsevärd. Vi som deltog tackades varmt för insatsen.
Leif Lundin


"Livet är en fest". Besök på Mölndals muséum den 24 februari.


Mölndals muséums senaste utställning "Livet är en fest" lockade tretton Gamla MAIK:are till ett besök. Vi fick en genomgång av hur fester av olika slag förbereds, inbjudes till och genomförs och också resultatet av en fest, nya bekanta, förälskelse och bakrus!!!. Allt har växlat och utvecklats genom åren både vad gäller inbjudan, förfester och klädsel. Muséets Malin Broby tog oss med på en guidad rundvandring som avslutades med visning av ett 1950-talskök. Inte minst det väckte minnen hos oss som var med på den tiden. En bättre lunch intogs sedan på restaurangen vid Stensjön.

Malin Broby guidade


Så såg det ut på 1950-talet i nybyggda bostäder


Lunchen efter satt som en smäck


Bo Ridderbjelke 75 år.

Onsdagen den 23 februari grattades Bo Ridderbjelke på sin 75-årsdag av ett gäng Gamla MAIK:are. Det bjöds på en härlig smörgåstårta med dryck och kaffe och kaka. Några mycket trevliga timmar i Bos vackra hem med en vidunderlig utsikt över Stensjön förflöt med blixtens hastighet. Bo uttryckte sin glädje och tacksamhet över besöket vilket väl framgick av hans strålande leenden.

75-årsfirande Bo...


...med gäster från Gamla MAI:are


"ÄNTLIGEN!"

- En Revy -

Under det namnet presenterade arton ungdomar med hjälp av ett fyrmannaband den revy som besöktes av en fullsatt konsertlokal varav sexton st. var Gamla MAIK:are. Platsen var Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke. Fart och flykt, mycket sång, dans och musik kännetecknade revyn som uppskattades av samtliga besökare att döma av applådåskorna.
Det var andra gången vi valde Mölnlyckerevyn framför Mölndalsrevyn och valet har, enligt alla, varit gott.
En jättegod räkmacka och kaffe med kaka i MAIK:s klubblokal avslutade kvällen.

Leif Lundin


Revyensemblen tar emot publikens hyllning


Vindpinad promenad vid Brudaremossen.

Den 9 februari genomförde åtta Gamla MAIK:are en sju km. lång vandring i trakterna kring Brudaremossen i Göteborg. Vinden var stundtals kraftig, så kraftig att det gick vita gäss på Lilla Delsjön. Då hade det inte varit roligt att vara ute på den, i synnerhet inte utan båt. Fika intogs dock i lä och där var det behagligt. Vid återkomsten till parkeringen var alla glada och belåtna och tom lite trötta. Nästa promenad planeras till trakterna kring Årekärr-Sandsjöbacka.

Leif Lundin


Sjön gick stundtals hög... ...men i lä var det gôtt


Promenad från Herkulesgården den 26 januari.

Tio Gamla MAIK:are samlades vid Herkulesgården i Mölndal för en 4.5 km lång promenad under ledning av Staffan Levén, som är väl bevandrad i omgivningen. Trakterna kring Rådasjön bjöd på vacker utsikt, upp- och nedförsbackar och såväl torra som småleriga gångvägar. En halvhalt gjordes vid Slottsviken eller, som det hette förr, "Villa Denninghoff" för att njuta av vyn över sjön. Därefter intogs standardfika. Nästa promenad, den 9 februari, beslutades börja vid Brudaremossen.
Leif Lundin
(halvhalt)

Tio - en "Gamla MAIK:are (de gamla vanliga promenörerna) framför SKF:s
representationsvilla "Slottsviken"


Undergången är nära!?

Promenad, Långås den 12 januari.

Den 12/1-2022 ägde den första promenaden för året rum. Tolv Gamla MAIK:are var anmälda
men fyra fick förhinder.
De åtta som genomförde vandringen, 5 km, hade det ganska motigt i det hala och allmänt besvärliga väglaget och behövde tre timmar, inkl. rast från start till mål.
Detta att jämföra med Kåreviks pers. på 5.000 m från 1977, 13.56.3 (utan rast).
Heder åt de som tog sig runt.


Marianne river sig i hufvudet och undrar om man kommit rätt och Kicki
dubbelkollar i sin telefon.

"Polisen kommer"

Vid årets första aktivitetstillfälle fick vi besök av kommunpolis Niklas Svensson. Hans budskap var, i stort, en varning för tjuvar och bedragare som idag hänsynslöst och sofistikerat härjar i vårt samhälle, inte minst på internet.
Ett mycket uppskattat anförande som väckte tankar hos oss alla.
När Niklas avslutat bjöd Jan-Erik och Marianne Carlsson på kaffe med dopp. Också detta uppskattades
storligen.



Marianne har just överlämnat ett antal trisslotter som tack till Niklas
för hans insats.

Leif Lundin

År 2022

Glöggfesten den 3 december.

Trettio "Gamla MAIK:are" var anmälda till glöggfesten i MAIK:s klubbhus men pg av snöhinder infann sig bara tjugosju st.
Detta tappra gäng hade emellertid några verkligt trevliga timmar med allsång, god mat och klurigheter framtagna av Laila Larsson (det är drag i henne). Kjell Roman läste en egen, mycket uppskattad dikt om krögaren Tareq Taylor (var får han allt ifrån den gode Kjell?) Lotteridragning med fina vinster avslutade denna helkväll.
Leif Lundin


Det tuggades och åts.....


.....och det var strykande åtgång på maten

Promenad från Lindås.

Till promenaden i Sandsjöbacka från Lindås hade ingen anmält sig i tron att det skulle regna och blåsa.
Dock infann sig en person, Kenneth Lundblad, som tog en tur på egen hand och kunde bekräfta att regnet lyste med sin frånvaro ända tills han promenerat färdigt. Så kan det bli ibland.
Leif Lundin

Den ensamme Lundbladaren



Pysselkväll med Astrid

Tio galanta damer och sju stiliga herrar sammanstrålade i MAIK:s klubblokal den 24 november för att, under Astrid Strömbergs ledning, tillverka små tomtar och annat som hör julen till. Det var främst damerna som pysslade med detta medan herrarna ägnade sig att skruva ihop fågelholkar.
Virket hade Jan-Erik C sågat till i förväg så det som återstod var att borra ingångshål (en absolut nödvändig åtgärd).
Många frågor om holkarnas fåglar ställdes t ex: "Åt vilket håll/väderstreck ska holken sitta?
Svar: Åt vilket håll som helst utom med hålet inåt trädstammen.
"Hur högt skall holken sitta?
Svar: I sådan höjd att den är lätt att rensa på hösten (fåglarna använder holkarna under icke häckningsperiod som väder- och vindskydd och trivs inte att ligga i gamla bobalar med okläckta ägg och döda fågelungar) utan att använda stege.
Leif L och Janne C fungerade som instruktörer.
Som helhet en mycket trevlig afton med goda resultat.


Klubblokalen fylld med kreativa medlemmar.....



.....som borrade, limmade....

och skruvade....


Leif Hj och Rolf K visar stolta upp sina alster

....med lysande resultat


Promenad från Herkulesgården i Mölndal

4.8 mil, smaka på det du, var sträckan som åtta Gamla MAIK:are, tillsammans, tillryggalade den
3 november i Herkulesgårdens vackra omgivning i Mölndal. Ca sex km/person alltså. Nog så jobbigt med backar både upp och ner. Fika intogs vid den s k "Kolarkojan" ungefär halvvägs (se det klassiska fotot på kaffedrickande Gamla MAIK:are). Alla var mycket nöjda med både väder och temperatur.
Nästa onsdagsträff blir den 17 november med promenad i Sandsjöbacka.
Leif Lundin


Välförtjänt paus vid "Kolarkojan"

Höga tallar och "möcke môs" utgjorde stora delar av
promenadens omgivning.

Årsstämma 2021

Onsdagen den 27 oktober höll Gamla MAIK:are årsstämman i MAIK:s klubblokal.
Trettio medlemmar infann sig. Stämman avhandlade sedvanliga frågor och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året (se kommande protokoll)
Från styrelsen hade inkommit en motion, nämligen fråga om att ombilda minnesfonden till stiftelse. Då tveksamhet om vissa detaljer förelåg beslutades att dessa frågetecken skall redas ut och presenteras vid nästa stämma i mars 2022 då omröstning sker.
Efter stämman bjöds kaffe och fralla och Valdur Polding började sitt anförande om MAIK under 60- 70- och 80-talen. Ett mycket intressant och nostalgiskt föredrag som kompletterades med en rikedom av filmer från gamla tider. Träningsläger i olika delar av Europa, fester med prisutdelningar och mycket annat. Pojkarna och flickorna som medverkade är idag stiliga äldre herrar och damer.
Valdur mottog en bukett blommor som tack tack för sin lysande insats.


Valdur berättar fängslande om MAIK för 50 - 60 år sedan

Runt "Lilla Delsjön"

Onsdagspromenaden den 6 oktober startade vid parkeringen
till "Bertilssons stuga" och gick i högervarv ca. fyra km innan
det var dags för medhavd fika för att orka den sista kilometern.
Vi var sju st. "Gamla MAIK:are och två gäster som,
i uppehållsväder faktiskt, kämpade oss runt. En och annan
kantarell plockades på vägen.

Leif Lundin


Nio tappra "penkisar" (L Lundin bakom kameran) efter
att ha nått fram till "Bertilssons Stuga"

Kicki 70 år.

Den 24 september fyllde Kicki Egebo Gott 70 år. Sex "Gamla MAIK:are" for till Åsa för att gratta henne i hennes mycket vackra hem.
Det överlämnades blommor och en flaska vin och det hurrades för jubilaren. Vi bjöds på smårätter och tårta till kaffet, bakad av Jan Gott.
Det smakade verkligen gott.

Leif Lundin


Jubilaren själv...



...erhöll blommor MAIK:s färger...


..en flaska vin...


...och Astrid Strömbergs vackra kort.


Vi gäster hade många gamla minnen att ventilera.


"Las-Gunnar Andeson."

Den 22 september fick vi besök i klubblokalen av professor Lars-Gunnar Andersson som mycket engagerat och målande beskrev den Göteborgska dialekten, dess troliga tillkomst, utveckling och framtid. Lyssnarnas intresse var på topp, många frågor ställdes
och mycket kommenterades. Mycket tänkbart att han återkommer, då i något annat
språkligt ämne (ffa).
Leif Lundin


Lars-Gunnar Andersson fängslade.....


.... tjugofem Gamla Maik:are med sin redogörelse om
den Göteborgska dialekten

"Sky is the limit"

Lördagen den 7 augusti arbetade sex Gama MAIKare som funktionärer under tävlingen "Sky is the limit" på Åbyvallen i Mölndal.
Kenneth L, Jan-Erik Carlsson och Leif L fungerade vid längd- och trestegsgroparna medan Eva Erixon skötte tidtagning.
Laila Larsson och Marianne Carlsson stod för fikaservering. Tävlingarna gick av stapeln i ett strålande väder och gav många fina resultat.


Kenneth mäter vindhastigheten och efter denna perfekta plankträff....



... är det läge för Leif att spärra banan medan hoppet mäts och
gropen krattas av Jan-Erik C.


Laila och Marianne i väntan på hungriga kunder.


Poängpromenad med MAIK:s ungdomar den 16 juli

Inför en träff mellan MAIK:s aktiva ungdomar fick Gamla MAIK:are en förfrågan om vi kunde ordna en poängpromenad och visst kunde vi det. (för Gamla MAIK:are finns ju, som bekant, inga begränsningar).
Kenneth Lundblad och undertecknad satte ihop tolv st. 1 X 2 - frågor vilka placerades ut runt uppvärmningbanan i anslutning till klubblokalen. Deltagarna delades in i åtta grupper som hade att brottas med frågorna. Inte bara ungdomar deltog utan också några av oss tio Gamla MAIK:are som samlats för att få träffa de yngre. I samband med genomgången av frågorna/svaren presenterades två av de fem MAIK.are som sprungit 1500 meter fortare än självaste Gunder Hägg, nämligen Mats Erixon och Sievert Axnér. De hyllades av ungdomarna med starka applåder. Därefter delade
"De aktivas råd" ut priser till förtjänta ungdomar som under året uppnått goda resultat.
En mycket trevlig afton som avslutades med korvgrillning.

Leif Lundin

Fundersamma miner inför frågorna


Ovan det segrande laget (alla tolv rätt)


Överlämning av pris till välförtjänt yngling.
Deltagande "Gamla MAIK:are"




Besök i Botaniska Trädgården

Onsdagen den 9 juni besökte tolv Gamla MAIK:are den prunkande "Botaniska Trädgården" i Göteborg.
Någon konditionskrävande tur kan man inte tala om då omgivningen gav upphov till ideliga stopp för att beundra de otaliga och mycket vackra växter som bjuds.
En rolig händelse var att vi, efter att beskådat ett "Japanskt näsduksträd", mötte just en japan. Var han möjligen på väg för att snyta sig?
Den förhållandevis korta promenaden tog trots allt två timmar inkluderande fika i solskenet. Besöket var till stor belåtenhet för alla.

Utslagna Rhododendron ihop med gamla MAIK:are, även de i sin blomning.


Näsduksträd


Alla växter är noggrant benämnda både på
svenska och latin men är detta nödvändigt?

Leif Lundin



Ullbergs firade jämna år.

Etthundrafemtio år, det är mycket de. Ändå fyllde två Gamla MAIK:are så mycket tillsammans den 28-29 maj. Först Seymor, 75 år på fredagen och därefter hustrun Marita 75 år på lördagen.
Tre medlemmar grattade de båda och bjöds på smörgåstårta med vispgrädde och kladdkaka med räkor (eller om det var tvärt om). Gott var det i alla fall.


Kenneth L lämnar en bukett blommor i MAIK:s färger till Marita och Siw L en likadan till Seymor.
Astrid Strömbergs vackra kort ingick som vanligt i hyllningen.
Bakom kameran: Leif Lundin

Näsbokrok den 26 maj

Efter samling vid Näsbokroks parkering vidtog en härlig promenad med mäktig utsikt över havet.
Kattegatt låg på med måttlig vind, fåglar kvittrade och Östergöken gol
(till ingen nytta då ingen behövde tröst) men vackert var det. Ca tre kilometer tillryggalades
innan det var dags för en avslutande fika. En repris lär vara aktuell senare i år.
Nästa promenad bestämdes till Botaniska Trädgården, Göteborg, den 9 juni.

Jan-Erik och Ralf i diskussion om man ska våga beträda spången

Ralf studerar områdets beskaffenheter på därstädes befintlig info skylt.


De nio deltagarna (ovanför och nedan).


Leif Lundin

Rune Allansson 80 år

Onsdagen den 19 maj (dagen före hans högtidsdag) gratulerades medlemmen Rune Allansson, 80 år.
Fyra "Gamla MAIK:are" åkte till Tvååker, där Rune bor, för överlämnande av blommor och "Fyra snabba".
Rune är helt klart i fin form och uppskattade besöket stort. Det bjöds på kaffe och tårta och glädjen stod högt i tak.


Rune Allansson 80 år


Siw Lundin överlämnar blommor till en skinande glad jubilar.


Fem Gamla MAIK:are runt kaffebordet.
(sambon och medlemmen Anki Edström tog fotot)


Kenneth och Ingrid, jubilaren Allan,
Siw och Leif Lundin på Allans gräsmatta.

Mölnlycke den 12 maj

Den, från den 5 maj, uppskjutna promenaden genomfördes i ett strålande vårväder den 12 maj.
Nio "Gamla MAIK:are" samlades vid Råda kyrka och gick totalt ca sex km. Temat för dagen
var "Vitsippor" och dem rådde det ingen brist på.
Nästa promenad bestämdes till den 26 maj, då vid Näsbo huvud, Åsa.

Notera skillnaden på väder från januaripromenaden.


Vitsippor dominerade....


.....promenaden


Fika intogs i det fria och i korta ärmar

Fjärås Bräcka den 21 april

Vitsippa och Backsippa, hård vind och stiltje, släta vägar och rullgrus (fråga Sture E) var vad som kännetecknade Gamla MAIK:ares promenad på och runt "Fjärås Bräcka". På västsidan blåste det kraftigt denna dag men efter att ha forcerat branten uppför bräckan stillnade det för att vid nedkomsten till sjön Lygnern vara total bleke. Etthundrafyrtiotre (143) trappsteg senare (uppför) befann vi oss åter på toppen och blåsten. Sträckan var 4,3 km lång och i sin helhet både vacker och mäktig tyckte tretton "Gamla MAIK:are"

Nästa promenad, den 5 maj, bestämdes till Mölnlycke, samling vid Råda kyrka.

Leif Lundin

Vitsippor... ...Backsippor
stiltje... ...och hårda vindar,
bjöds under resans gång.

Vid Lygnerns strand intogs den sedvanliga fikan. Konstigt nog hade alla missat att ta med sig "Bräckkorv"!!! (Den va dålig)

Sisjön/Oxsjön den 7 april

Inte mindre än sjutton "Gamla MAIK:are" (nytt rekord!) samlades vi Sisjöns badplats för att i behagligt väder och behagligt tempo bengå till Oxsjön. Efter tre kilometers promenad i härlig omgivning var vi framme vid Oxsjöns rastplats och väntade där en liten stund på de fem deltagare som dristat sig till att hålla ett högre tempo och även gå runt sjön (2,5 km extra). De extra spänstiga var makarna Gott, Marianne Carlsson, Laila Larsson och Eva Alm som genom den extra svängen sammanlagt tillryggalade hela 8,5 km. För oss övriga blev det sex (km alltså). Nästa promenad, den 21 april bestämdes till Fjärås Bräcka.
Gamla MAIK:are vid Oxsjöns rastplats

Makarna Ejnell och Ullberg vilar ut med fika...

...liksom Jan-Erik, "Gottarana" och Kenneth L

Vacker förgrund med vacker bakgrund



Behaglig promenad i Härskogen

Den 24 mars var det åter dags för en stärkande runda i naturen. Tolv "Gamla MAIK:are tog sig till Härskogen i Härryda/Lerum för att visa för grannkommunerna vad vi är för några. Vi måste ha imponerat eftersom de vi mötte fyrade av soliga leenden. Dryga fem kilometer tillryggalades med avbrott för fika vid Stora Härsjön.
Nästa gång avser vi att träffas vid Sisjöns badplats i Mölndal.


Utsikten över Stora Härsjön är storslagen


Laila, Barbro och Ralf mumsar lystet på medhavd fika....


...liksom Eva, Brita och Lars-Erik


Marita och Siw...


....Kenneth och Jan-Erik var inte sämre men Marianne ville inte vara med på bild



Den 10 mars samlades fjorton "Gamla MAIK:are på Axgatans parkeringsplats för att utmana Änggårdsbergen. Viss oro för obestigliga branter fanns men alla klarade av det med lätthet? (Vilket stup hindrar en Gammal MAIK:are?). Promenaden blev dryga fem km lång och ansågs av alla mycket trivsam. Nästa promenad, den 24 mars, bestämdes till Härskogen.




Trindemossen var dagens etappmål....
....för en välförtjänt fikapaus.



Makarna Gotts trevliga och väluppfostrade hund "Kat"!? ville också vara med på bild


Kenneth Lundblad stannade till och berättade att han för sjuttio år sedan åkte skridskor på Trindemossen som då kallades "Store mosse". Han var förvånad över att isen fortfarande låg kvar.


Promenad i Bunketorp

Den 24 februari, i perfekt promenadväder, träffades sexton "Gamla MAIK:are" för att avnjuta den kuperade terrängen i Bunketorp, Lindome. Många spår finns att välja på så beroende på ork och krämpor var det bara att välja sträcka. Alla var mycket positiva till dagens aktivitet och vi tackar Kenneth Lundblad som rekat innan och kunde föreslå lämpliga gångsträckor.
Promenader på varierande ställen har slagit mycket väl ut vilket antalet deltagare denna dag tydligt visar. Flera av promenaderna som företagits under hösten/vintern är aktuella för repris när grönskan och fågelsången gör sig gällande.
Foto: Leif Lundin



Vacker utsikt över Norra Barnsjön bjöds...


....om man inte valde att sitta inne.

Barbro Lindberg 70 år

I strålande sol tog "Solskenet" Barbro emot Gamla MAK:ares hyllning på sin högtidsdag den
21 februari. Liksom i onsdags (hos Elisabeth) överlämnades diplom och blommor. Därefter vankades kaffe och kaka i det rymliga köket. Barbro avslöjade att resten av dagen skulle tillbringas på Stenungsbaden med SPA och middag. Vi önskar henne och Ralf ett trevligt firande.
Foto: Ralf L och Leif L


Vi mottogs vänligt av Barbro i Landvetter och överlämnade blommor och diplom


Barbro visar glatt upp sitt diplom


Elisabeth Persson 70 år

Onsdagen den 17 februari gratulerades Elisabeth Persson på sin 70-års dag av två representanter från "Gamla MAIK:are".
På säkert avstånd överlämnade diplom och blommor och "fyra snabba" utbringades. Efter utbyte av trevliga och artiga ord var det, pg av vädret, dags att önska fortsatt trevlig dag och avsluta besöket.

Foto: Grannen på Fiskmåsgatan 3




Elisabeth tar glatt emot oss....

....och får blommor på säkert avstånd....


....vilka hon bugar djupt för.

Promenad i Torrekulla

Den 10 februari gav sig nio Gamla MAIK:are av på en promenad i terrängen runt Torrekulla i Kållered. Mycket uppför var det men en gammal MAIK:are backar inte för backar. Efter 2.310 meter intogs fika varefter promenaden fortsatte. Vid återkomsten till Torrekulla hade vi avverkat 4.094 meter. Avstånden mättes noggrant med mäthjul.

Nu är det hjul igen Mäktig natur runt Torrekulla


Välbehövlig fika vid Kållereds Hembygdsgård


Promenad i Mölnlycke

Onsdagen den 27 januari företog vi (sex st. Gamla MAIK:are) en 5 km-promenad i Mölnlycke, en promenad bland månghundraåriga ekar och annan vegetation, som tog 1,5 timmar pg av täta uppehåll med info om omgivningen. Barbro var mycket påläst och hade mycket att berätta. Som avslutning intogs medhavd fika.
Vid pennan och bakom kameran:
Leif Lundin

Barbro L, Lars-Erik P, Britta D och Siw L kämpar på genom skogen.


Samma personer som ovan men med tillskott av Ralf L

År 2021




I början av december månad avled vår gode vän och mångårige medlem, Erland Larsson.
Ovanstående text av Valdur Polding var införd i GöteborgsPosten den 10 januari 2021




Höstpromenad III

Onsdagen den 9 december samlades tio Gamla MAIK:are och "två bekanta" utanför Bärnarps konditori i Billdal för en, av Eva Alm, ledd promenad i vacker natur med både asfalt, grus och lera som underlag. Vägen kantades av både bokskog och rinnande vatten. Strax före "vägs ände" stannande vi även denna gång vid en lekplats där det bjöds på pepparkakor och glögg. Alla var överens om att promenad i naturen känns både kortare och trevligare än bland villor och hus.

Billdals gård (bakgrund till översta fotot) byggde år 1862 som sommarbostad av James R Dickson, välkänd kommunpolitiker och frikostig donator till Göteborgs stad.
Detta var med största sannolikhet den sista aktiviteten för år 2020. Pandemin har ju satt stopp för det mesta men vi har stora förhoppningar om en normalisering nästa år. Väl mötta då.

Leif Lundin Foto: Kenneth Lundblad


Fika intogs med Billdals Gård i bakgrunden.




Höstpromenad II

Den 25 november var det åter dags att promenera, denna gång från centrala Kullavik och en ca. fem km lång slinga bland fashionabla villor på orten. Vädret var på vår sida, ca 10 +grader, uppehåll och, till viss del, solsken. Promenaden avslutades med medhavd fika, som intogs vid en lekplats nära centrum. Elva "Gamla MAIK:are" deltog och mådde efteråt mycket bra.

Leif Lundin

? Idel glada miner...


...här också.

..

...varför inte här?


Höstpromenad I

Onsdagen den 11 november företog åtta av oss en promenad från Persgärde i Lindome till
"Isaks mosse". Väl där gjorde vi upp eld med medhavd ved och i väntan på glöd spatserades några varv runt mossen. Därefter brände vi till några korvar och drack kaffe.
Hemvägen blev längre och besvärligare än tänkt då undertecknad gick galen väg men fick i gengäld se delar av Lindome jag aldrig skådat. Alla var belåtna med promenaden som gav möjlighet till trevligt umgänge och lite allmänt tjôt.

Leif Lundin







Samling runt "Môsagrillen" från vänster: Eva a, Laila L, Kicki E-G. Jan G,

Kenneth L, Jan-Erik och Marianne C. (undertecknad bakom kameran)





Lägg märke till det vana handlaget



En sammanfattning av verksamheten från den 10 mars fram t o m årsstämman.

Efter besöket på Dahls bageri har, p g av Coronapandemin, ingen egentlig verksamhet förekommit. Dock har Sture Ejnell grattats med en blomma på sin 85-årsdag den 29 juni, Marianne Svensson på sin 85-årsdag den 30 juli och Lasse Berg på sin 70-årsdag den 2 oktober. Övriga jubilarer har per post tillsänts ett gratulationskort. Lasse valde att i fyra omgångar ta emot Gamla MAIK:are och vänner och bekanta i MAIK:s klubblokal där det hurrades och sjöngs och bjöds på kaffe med tilltugg.

Marianne, glad 85-åring


Lasses blommor från "Gamla MAIK:are

Något foto på Sture och Lasse på sina högtidsdagar finns inte att tillgå men kan i sig kvitta då, som Harry Hjörne en gång sa ang. foton i GP, "Det vet la alla hur gamla gubbar ser ut".





















Årsstämman 2020

Den, från i mars månad, uppskjutna årsstämman hölls på ett Coronasäkert sätt i MAIK:s lokal den 21 oktober. Sexton medlemmar infann sig. Sedvanliga frågor avhandlades, några motioner hade inte kommit in och under "Övriga frågor" togs frågan om Göteborgsvarvet upp. Inga besked finns i nuläget att få så det är bara att vänta. Leif Lundin redogjorde för hur gratulationsgruppen, bestående av Leif och Siw Lundin och Kenneth Lundblad, arbetar. Gruppen har kontroll över vilka som fyller jämna år och kontaktar dem för ev. gratulation.

Styrelsens utseende efter stämman finns uppdaterad på sin plats på denna hemsida.


Mötesordförande och sekreterare är glada Eftersnack
att mötet är slut (eller?)


Tre personer vid varje bord, Coronasäkert



Ordf. serverar, som sig bör, fikat.




Besök på Dahls bageri i Mölndal

Den 10 mars samlades femton Gamla MAIK:are vid fabriksbutiken hos Dahls Bageri i Mölndal och möttes av oemotståndliga dofter. Claes Baad, som arbetat 40 år i företaget, tog med oss på en lärorik och mycket intressant vandring genom bageriet. Ett modernt bageri är ett bra exempel på där högteknologi och manuell skicklighet verkar sida vid sida. Sortimentet är brett vilket kräver omfattande och avancerad utrustning för att klara detta. Det krävs ugnar av olika typer för att baka av men också avancerade kylrum med små luftrörelser för att inte störa de kemiska processerna vid jäsning. Surdegsbröd har blivit populärt i Sverige under de senaste 10-15 åren. Hos Dahls är det en viktig produktgrupp och man vårdar ömt en surdegsgrund från Tyskland med anor till slutet av 1800-talet. Ett gott surdegsbröd vars deg kräver varsam behandling och skall jäsa i 30 timmar i ett kylrum med 4 grader. Den färdigjästa degen skall behandlas varsamt för att behålla sin luftighet. Bubblorna i brödet är normalt lagom stora men är svårstyrda och kan ibland bli stora. Brödets smak påverkas inte av detta. Konditoriavdelningen är beroende av hantverksskickliga medarbetare och det fängslar alla att se hur förföriska bakverk blir till. Efter rundvandringen bjöds vi på kaffe och ett bakverk ur produktionen. De var just så goda som de såg ut om inte ännu godare.

Valdur Polding/Leif Lundin


Lika barn leka bäst


Nanny Ohlsson 85 år.

Torsdagen den 5 mars (2020) uppvaktades Nanny Ohlsson på sin 85-årsdag av fem "Gamla MAIK:are, nämligen Lasse B, Rolf K, Kenneth L och Siw o Leif L.

En strålande glad jubilar tog emot i sitt och Bengts mycket vackra hem på Aschebergsgatan i Gbg. Vi sjöng, hurrade och överlämnade blommor och vin till Nanny. Det bjöds på diverse maträtter och kaffe med kaka och stämningen var hög runt bordet de, nästan tre timmarna, besöket varade.

Leif Lundin





Nanny, Siw och Rolf lyssnar till Lasse Bergs väl valda ord till jubilaren vid ankomsten.



Besök av Dan Waern

Tisdagen den 11 februari gästades "Gamla MAIK:are" i klubblokalen av ingen mindre än den legendariske medeldistanslöparen Dan Waern. Inbjudna var de som på något vis under år 2019 hjälpt till "Varvsmilen", "Göteborgsvarvet" eller med parkeringen på Åby vid golftävlingen "Hills". Dan inledde med att fråga om någon visste vem som myntat orden, "Att springa, utan att vara jagad av polisen, tyder på psykisk ohälsa". Stor munterhet bland oss gamla friidrottare. Svaret var, Ulf Peder Olrog, som uppenbarligen inte var förtjust i löpning. Förtjust och lämpad för löpning var däremot Dan Waern som, efter att ha sysslat med både boxning och fotboll, vid sexton års ålder blev tillfrågad om han ville delta som utfyllnad i en korptävling för sin arbetsplats för att rädda en poäng åt laget. Det kunde han och vann!! Det blev början till hans lysande löparkarriär. Dan blev med tiden värvad till Gävle där han fick jobb på brandkåren (ganska vanligt att duktiga idrottare fick på den tiden) och sedermera till Göteborg och ÖIS. Att redogöra för alla hans löparframgångar låter sig inte göra här men nämnas kan att han under sin storhetstid, från 1956 till 1961 tillhörde den yttersta världseliten då han bl. a erövrade ett EM-silver på 1500 m (1958) och belade en fjärdeplats i Romolympiaden år 1960. Dan Waern innehade under en tid världsrekordet på favoritdistansen 1000 m med som bäst 2: 17,8. Den tiden var gällande svenskt rekord i 57 år!! då det slogs av Johan Rogestedt med 13 hundradelar år 2016.

Dan visade sig vara en mycket öppen, humoristisk och social person som villigt svarade på de frågor som, i första hand, ställdes av Mats Erixon. Han talade öppet och otvunget om den avstängning han fick på grund av brott mot amatörreglerna år 1961, om sitt liv som skogsbonde och som hästskötare i Bollebygd. Numera håller denne spänstige 87-åring sin kropp i trim genom regelbunden stavgång.
Det kändes stort att få träffa denne löparlegendar tyckte vi alla som var församlade.

Efter Dans framträdande avnjöts en mustig gulaschsoppa.

Leif Lundin


Dan och Mats Erixon efter föredraget.


Undertecknad (t.v) väntar på att få Dan Waerns autograf...……...

………...och tackar, sextio år senare, för den.



En Andra chans, föredrag av Jenny Björk

Den 4 februari höll Jenny Björk från Kungsbacka ett engagerat och i många stycken gripande föredrag under namnet "En andra chans". Jenny har dragits med en allvarlig krämpa sedan barnsben, nämligen Cystisk fibros. Genom att ge oss åhörare var sitt smalt sugrör att andas in och ut genom framgick, med all önskvärd tydlighet, vilka problem hon haft under hela sin uppväxt. Vid trettio års ålder fick Jenny möjlighet till lungtransplantation, en åtgärd som helt förändrade hennes liv. Hon kunde börja motionera och träna och deltog år 2010 i "Europeen Heart and Lungtransplantation Games i Växjö där hon erövrade inte mindre än fem medaljer, både guld och silver. Jenny har även skördat medaljer i "World transplantation Games". Hon är ett levande bevis på att man, genom rätt vård, egen vilja och träning kan komma tillbaka till ett rikt och meningsfyllt liv. Vid fyrtiosju års ålder är hon en sprudlande glad och entusiastisk kvinna. Vi "Gamla MAIK:are" är fyllda av beundran av denna strålande friidrottare. (De grenar hon tävlar i är: Löpning 4 km, höjd, längd, kula och stafettlöpning)

Leif Lundin

Jenny, strålande glad, i två upplagor


Nyårsrevy.

Revy i Mölnlycke

Söndagen den 26 januari besökte ett tjugotal "Gamla MAIK:are" Wendelsbergs teaters årliga nyårsrevy.
Vi har ju under ett flertal år bevistat "Mölndalsrevyn" och tyckte att det kunde vara trevligt att alternera.
Revyn "Skoja bara" visade sig vara ett gott val med många sketcher, drift med aktuella händelser och, framför allt, mycket sång, musik och dans av folkhögskolans duktiga elever. Vi var alla mycket nöjda med besöket. Kvällen avslutades med kaffe och landgång i MAIK:s Sportcamp.

Leif Lundin


Trettonhelgskonsert i Kronhuset, Göteborg



Fredagen den 4 januari besökte sexton "Gamla MAIK:are" Kronhuset i Göteborg för att lyssna till GWO (Göteborg Wind Orchestra) i deras första, av två, "Trettonhelgskonserter" med lättlyssnad Wiener- operett- och operamusik. Sångsolister var Karolina Andersson, sopran, och Anton Ljungqvist, basbaryton. De båda bjöd i allra högsta grad på sig själva, både musikaliskt och i mellansnacket. Vi fick lyssna till musik av Puccini, Gershwin, Tjajkovskij, Mozart, Lehár och, givetvis, J. Strauss (d.y). Även Evert Taube var representerad genom visan "Kärleken och vinden", som framfördes av Anton på ett alldeles betagande sätt till eget ackompanjemang på gitarr. Katarinas tolkning av "Meine Lippen, sie küssen so heiss" gick också utanpå det mesta. Som avslutning spelade orkestern, till den fulltaliga publikens stora förtjusning, "Unter donner und blitz". När man som extranummer spelade "Radetzkymarsch" nästan lyfte sig taket i Kronhuset. GWO, ledda av Niklas Willén var som vanligt briljant och visade verkligen vilken Göteborgsk och nationell kulturskatt den är. Vi, "Gamla MAIKare" gick hem med våra hjärtan fyllda av välbehag




Sexton gamla MAIK:are flankerar Karolina och Anton.


År 2020

Glöggfest

Fredagen den 29 november träffades trettiofyra medlemmar i MAIK:s klubbstuga för den årliga glöggfesten. Vi började med intag av glögg och pepparkakor vid öppen eld utomhus för att sedan samlas i klubblokalen där sånghäfte och frågeformulär ("Gissa julmaten" och kryssplan delades ut innan det var dags att inta det förträffliga julbord som restaurang "Mejram" bistod med. Neil Baker, musiker i GWO, där han spelar tuba, underhöll virtuost på dragspel och kompade oss till allsången. Han hade också satt samman ett musikkryss i bästa "Eldemananda", ett kryss som med hjälp av undertecknad genomfördes under kvällen. Det hela var mycket uppskattat och lär återkomma. Kvällen som helhet var mycket lyckad och avslutades med kaffe och en förträfflig kaka/tårta som bakats av Laila Larsson.


Över och under: Intressanta diskussioner och meningsutbyten under kvällen.




Föredrag om apoteket Kronan, Mölndal

Den 12 november gästades vi av en apotekare, Jan-Åke Paulsen, från apoteket Kronan i Mölndal, som höll ett intressant fördrag om företagets verksamhet, alltifrån medicinska produkter till annan service som man tillhandahåller (blodtryckstagning m m). Vi åhörare, 23 st.) lyssnade andäktigt och många frågor ställdes och fick svar av Jan-Åke. Det stora antalet medlemmar visar att föredrag i något ämne är populära inslag i vår verksamhet.

Jan-Åke bjöd på en påse "smågodis" till var och en åhörare


Kockskola.

Onsdagen den 30 oktober var det dags för den årligen återkommande kockskolan på restaurang Mejram.

Sju "kockar" tillagade en delikat trerättersmiddag som bestod av:

Förrätt: Skaldjursfylld rökt laxrullad med avocadodressing och grön sparris.

Varmrätt: Portvinsstekt kalvfilé med metaxa-gräddsås serverad med hasselbackspotatis och färskostfylld skogschampinjon samt stekt rimmad fläskskiva.

Dessert: Klassisk créme bruleé med björnbär.

Många av de tjugofyra medlemmarna ansåg att detta var den bästa "kockskolematen" någonsin.

Leif Lundin

Tjugofyra "Gamla MAIK:are" avnjöt en härlig middag



Berättarafton.

Den 23 oktober samlades tjugonio "Gamla MAIK:are" och femton ungdomar i MAIK:s trängshall för att ta del av klubbens tillkomst (1956) och historia. Astrid Strömberg, Valdur Polding och Kenneth Lundblad utgjorde panel och berättade och svarade på frågor. De tre stod för tvåhundrafemtiosju!!! års samlade erfarenhet, så de visste vad de talade om. Särskilt glädjande var att våra ungdomar visade stort intresse och vi ser alla fram emot nästa "Berättarafton".

Leif Lundin



Efteråt fortsatte utbytet av erfarenheter över en kopp fika i klubblokalen


Besök i "Villa Papyrus"

Onsdagen den 2 oktober bjöds inte mindre än nitton Gamla MAIK:are på en guidad visning av "Villa Papyrus" vars egentliga namn är "Villa Korndal". Vi fick, av Susanne Jalker en gedigen genomgång av husets historia från Papyrustiden och fram till nu. Villan, som av nuvarande ägarna benämns "Slottet, inköptes år 2005 av företaget Forever Living som numera bedriver administrativ verksamhet, support till sina tusentals återförsäljare i Skandinavien och mycket annat i de, minst sagt, pampiga lokalerna där ett sextiotal anställda arbetar. Villan har genomgått en välbehövlig renovering vad gäller både källare, vind och tak. Vi var alla storbelåtna med besöket.

Leif Lundin



Betraktande av villans fasad


Fika intogs i nuvarande matsalen, det rum som Otto France på sin tid använde som musikrum


Vinprovning hos "Gottarna" i Åsa.

Den 14 september träffades tio Gamla MAIK:are hos Jan och Kicki Gott i Åsa för att prova vin. Stämningen var hög och alla var mycket belåtna med upplägget som lär återkomma. Tre vita viner provades med inriktning på hur sötman påverkade smaken av maten.

Jan Gott


Värdinnan och Valdur ser belåtna ut....

….liksom Ingrid, Kenneth och Ingvor

Leif H, värden Jan Gott och Sivert Axnér

Eva Erixon och mor Marianne

Resa på Säveån.

Söndagen den 1 september samlades nitton st. Gamla MAIK:are vid Paddanterminalen i Göteborg för att företa en resa på Säveån. Resan gick förbi Trädgårdsföreningen, ut i Stora Hamnkanalen, vidare förbi Gustav Adolfs Torg och ut i Göta älv. En bit uppströms girades styrbord och vi var inne på Säveån. En annorlunda upplevelse att se staden från det perspektivet. Turen på ån var ca. tre km. innan man, pga. att den smalnade av, var tvungen att vända. Vi befann oss då i höjd med Partille. Under resan tyckte man sig flera gånger vara i en exotisk djungelmiljö genom att vegetationen hängde ut över ån. Två båtvarv passerades, "Lemmingvarvet", uppkallat av den legendariske friidrottaren Erik Lemming och "Estoniavarvet", uppkallat efter de estländare som en gång i tiden anlagt det. Resan, som tog totalt två timmar, uppskattades storligen av samtliga deltagare. Vädrets makter var på vår sida, det slutade regna vid ombordstigandet och det var uppehåll hela resan.

Passering av ett av de två varven




Det var stundtals djungel likt



Passage under "Röde Orm"


Parkeringsuppdrag under fyra dagar

Även detta år (2019) genomförde Gamla MAIK:are ett större arbete genom att vara parkeringsvärdar på Åby parkering under de fyra dagar golftävlingen "Scandinavian Invitation" genomfördes på Hills golfbana i Mölndal. Tjugonio medlemmar ställde upp och såg till att de parkerande betalade P-avgiften, blev anvisade plats samt guidades till transferbussarna. Ett nog så slitsamt arbete då många av oss steg upp före tuppen för att vara på plats vid halv sjutiden då de första åskådarna anlände.

Siw, Barbro och Charlotte konfererar om upplägget första dagen.

Siw välkomnar och hänvisar till rätt typ av betalning.


Stundtals blev det köer från Idrottsvägen.


Välförtjänt matpaus (fr. vänster: Kenneth Lundblad, Barbro Lidström, Lasse Berg, Marianne Karlsson, Siw Lundin, Andreas Lundblad och Leif Hjertqvist (Leif Lundin tog kortet).

Eric Johansson 90 år

Den 21 augusti fyllde Eric Johansson 90 år och tog emot bl. a tre Gamla MAIK:are, Lasse Berg, Kenneth Lundblad och Leif Lundin.

Eric förärades blommor, ett antal Trisslotter (Erica berättade att han tycker om att skrapa) och en "Gamla MAIK:aretröja" som han stolt tog på sig.

Eric är, vilket väl framgår av bilden, en vital 90-åring.

Eric flankerad av döttrarna Rosmarie och Erica



Det bjöds på bl. a en härlig tårta





Erland Larsson 90 år

Den 15 juni höll Erland Larsson öppet hus vid sin bostad i Härryda med anledning av sin förestående 90-årsdag (18/6). Ett stort antal Gamla MAIK:are var med och hyllade Erland som erhöll blommor och en insamlad summa pengar avsedda för en Gotlandsresa senare i sommar (Ann-Britts förslag). Inte mindre än femtioen medlemmar bidrog och "alla voro glada i gratulanternas långa rada".




Öppet hus hos Erland

Jubilaren i egen hög person

Det samtalades glatt om allehanda ting

Sivert Ahxner läser sin egen dikt till Erland

Många ville få ett ord med Erland



Gamla MAIK:are på Göta Kanal

På självaste Pingstafton begav sig dryga trettiotalet Gamla MAIK:are, först till Cloettas butik i Ljungsbro där mängder av godis inhandlades (se Jan Gott), och därefter till Borensberg där kanalbåten"M/S Wasa Lejon" väntade. Under den stillsamma och njutbara färden till Berg Slussar i Vreta Kloster passerades ett flertal slussar och två akvedukter. Fantastisk känsla att glida fram över åkrar och ängar mitt i Sverige med båt. Den gode Baltzar (von Platen) kunde nog inte föreställa sig att hans livsverk dryga etthundra år efter färdigställandet skulle användas som turistled av folk från hela världen. Göta Kanal är att rekommendera.

Leif Lundin


I väntan på ombordstigning




Gamla MAIK:are njuter av maten ombord



Jan utanför Cloettas butik i Ljungsbro


Kanalens enda handdrivna sluss finns i Borensberg

År 2019







Den 20 mars höll Gamla MAIK:are årsstämma i MAIK:s Sportcamp där sedvanliga frågor avhandlades. Till ny ordförande valdes Lars-Erik Berg efter att Eddie Odmyr valt att avgå efter mer än tjugo år som ordförande. Under hans tid har mycket hänt i föreningen, många trevliga resor både inom- och utomlands har genomförts, mycket arbete med Göteborgsvarvet och andra tävlingar har utförts. Listan kan göras väldigt lång. Vi tackar honom varmt för hans värdefulla insatser.

Lars-Erik Berg var under några år ordförande i MAIK och är väl insatt i såväl moderklubbens som Gamla MAIK:ares verksamhet. Vi hälsar Lasse mycket välkommen till sin nya befattning.

Efter mötet höll Mats Erixon ett mycket intressant föredrag om sin löparkarriär från barn- och ungdomsåren till elitnivå.

Gamla MAIK:ares styrelse 2019-2020:

Ordförande Lars Erik Berg

Sekreterare Kicki Egebo-Gott

Kassör Ralf Lindberg

Ledamöter Valdur Polding

Kenneth Lundblad

Suppleanter Sture Ejnell

Rolf Kårevik


Vid MAIK:s årsmöte den 28 mars delades Gamla MAIK:ares stipendium till lovande ungdomar i klubben ut. Årets stipendiater är:

Ella Borg. sprint och medeldistans

Elin Molinder, häcklöpning

Jonathan Grahn, medeldistans

Taysir Abu Al Chay, sprint

Vi önskar de fyra fortsatta framgångar i sitt idrottsutövande.

Varvetmilen.


Söndagen den 31 mars var det åter dags för Gamla MAIK:are att få löparna i "Varvetmilen" (tidigare seedningsloppet) att springa rätt i den utstakade banan i anslutning till Bananpiren på Hisingen. Femton medlemmar skötte uppgiften med den äran och njöt av det visserligen lite blåsiga men i övrigt vackra vädret.




Föreläsning av Monica

Den 14 mars besöktes Gamla MAIK:are av Monica Järnkvist från Gävle, själv "Gammal MAIK:are", som höll ett av de mest engagerande föredrag man kan tänka sig. Det dryga trettiotalet åhörare fick rannsaka sig i frågan om hur vi ser på oss själva som personer och hur vi betraktar vår omgivning. Genom Monicas otroliga engagemang och iver fick vi alla en tankeställare och det kommenterades och ventilerades livligt och glatt både under och efter föredraget. All heder och stort tack till Monica. Kvällen avslutades med

kaffe och dopp.


Leif Lundin

Foto: Leif Lundin


"Monica Järnkvist (tidigare Strömberg) under sitt

bejublade föredrag".

<!--EndFragment-->

Resa till Karlstad

Onsdagen den 27 februari bevistade ett trettiotal Gamla MAIK:are Lars Lerins konstutställning i Karlstad. Resan gick från Mölndals AIK:s Sportcamp och efter ett kortare fikastopp vid Tössestugan strax före Åmål fortsatte resan till målet.
Utställningen är inrymd i det anrika danspalatset Sandgrund och var väl värd besöket. Vår guide, Robert Gustafsson, berättade målande?!! om Lerins verk, dess tillkomst och tankarna bakom dem. Efter besöket kunde vi på egen hand bese centrala Karlstad för att sedan anträda hemfärden. Vi stannade vid Ölme värdhus och intog där en delikat måltid bestående av ett så mört kött att det med lätthet hade kunnat tuggas av en tandlös. Under hemresan ledde Aina Ejnell allsång med den äran vilket gjorde att tiden flög iväg. Alla var mycket belåtna med dagen.

Leif Lundin




Gamla MAIK:are gick ombord på Titanic

Den 6 februari äntrade femton Gamla MAIK:are den sägenomspunna ångaren Titanic för att få en fördjupad inblick i vad som hände den ödesdigra natten mellan den 14-15 april år 1912. Naturligtvis handlar det om den mycket fina utställning som sedan september förra året visas på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. De flesta av "oss gamle" kände naturligtvis till mycket om olyckan men att få så många personliga öden presenterade väckte både förundran och vemod. Ett stort antal bärgade föremål fanns att beskåda och upplägget av hela utställningen var imponerande. Vi var alla mycket belåtna med besöket, inte minst för att alla klarade sig. Dagen avslutades med lunch i "Köttbullekällaren" på Kungstorget.

Leif Lundin


Fjorton av de femton Gamla MAIK:are som besökte utställningen.

År 2019

Lasse Swahn i MAIK:s klubblokal

Torsdagen den 11 oktober fick tjugosex Gamla MAIK:are lyssna till den förre radiomannen Lasse Swahn i MAIK:s klubblokal. Lasse har arbetat i fyrtio år vid Sveriges Radio och bl. a varit programledare för program som "Karlavagnen och "Ring så spelar vi".
Lasse har naturligtvis otaliga minnen från sin tid som radioman, minnen som han delade med sig på ett humoristiskt och fängslande sätt. Som när "Nissarna" Dahlbäck och Linnman skulle medverka i ett utomhussänt program från en skogstjärn med fågelsång och en porlande bäck i bakgrunden men som fick flyttas in i studion p g av utebliven förbindelse med en radiomast. Det hela löste sig med inspelad fågelsång och en mikrofon intill en spolande kran i ett tvättställ. Inte ens när någon från några våningar ovanför spolade på toaletten och ett fruktansvärt oljud uppstod, tappade man fattningen. "Oj, en älg springer rakt ut i tjärnen"!!!

Den dryga timma som Lasse höll på gick verkligen fort. Han visade också stort intresse för MAIK:s fina "Sportcamp" och hade synpunkter och ställde frågor.

Vi tackar honom varmt för en oförglömlig kväll.

Leif Lundin

Foto: Leif Lundin


Åby parkering

Under dagarna fyra, to, fr, lö och sö i vecka 33, deltog ett tjugotal Gamla MAIK:are på Åby parkeringsplats som fördelare av tusentals bilar i samband med "Nordea Masters", golftävlingen på Hills golfbana. Det var ett grannlaga arbete där bilisterna först skulle sorteras i rätt betalkö (swish, kort eller kontant) och därefter "packas in" i räta rader på en omålad grusparkering, ett arbete som Gamla MAIK:are löste med den äran enligt de som gett oss jobbet. Vi hoppas och tror på nytt förtroende vid nästa års golftävling.

Leif Lundin


Ett urval av Gamla MAIK:are i väntan på bilarnas ankomst.
Foto: Leif Lundin


Astrid Strömberg 90 år

Lördagen den 2 juni firade Gamla MAIK:ares Astrid Strömberg sin 90-årsdag i MAIK:s klubblokal i Mölndal.

Astrid har varit aktiv i Mölndals AIK i stort sett sedan starten nittonhundrafemtiosex och starkt bidragit med värdefull verksamhet. En pigg nittioåring som fortfarande både målar tavlor och tillverkar konstföremål av skiftande slag. En stor skara Gamla MAIK:are deltog i gratulationen tillsammans med både släkt, vänner och föreningar och stämningen var på topp.

Leif Lundin



Göteborgsvarvet är över för i år.

Så även "Gamla MAIK:ares" arbetsuppgifter i sammanhanget.

Genom att Göteborgsvarvet har ett föredömligt miljötänkande har man i år valt att inte dela ut reklam och broschyrer till löparna i plastpåsar utan istället bifogat en app med informationen till dem. Detta innebar att Gamla MAIK:ares jobb med att fylla femtiotusen påsar uteblev. Andra arbetsuppgifter tillkom istället t ex lastning av containrar med alla prylar som behövs vid vätskestationerna runt om i Göteborg (skyfflar, krattor, sopkärl, bord och naturligtvis muggar och svampar), ett nog så slitsamt arbete i värmen. Genom Gamla MAIK:ares försorg har jackor packats och delats ut till funktionärerna, kaffe har serverats till löparna efter målgång, löparna i "Team Gold" har fått sin service och parkeringen på Åby har varit bemannad för bästa ordning och reda. Inte nog med det. Dagarna efter tävlingen skulle containrarna med det som skickats ut till vätskestationerna tömmas på det som blivit över så jobbet har alltså ägt rum , inte bara under själva varvsveckan utan också både före och efter. Gamla MAIK:ares Mats Erixon, se bilden, kom i mål på en alldeles utmärkt tid för en sextioårig motionär och hedrar vår föreningen.

Leif Lundin

Mats Erixon flankeras efter målgång av Staffan Levén och Eddie Odmyr
Foto. Leif Lundin



Inga vanliga tvättbaljor

Torsdagen den 26 april besökte elva Gamla MAIK:are Viskan SPA i Skene.Företaget startades av två arbetskamrater från en liknande bransch , Johan Eriksson och Charlotte Lindblad, som utvecklat verksamheten från fem anställda och 181 tillverkade bad år 2011 till fyrtio anställda och 1800 bad år 2018. Förutom till de nordiska länderna sker leveranser till England och Frankrike. Företaget är det enda i sitt slag i Sverige.Vi fick följa tillverkningsproceduren från pressning av plasten, färgsättning och montering av de tekniska komponenterna till färdigt SPA-bad, m a o från första till sista SPA-taget. Besöket avslutades med lunch vid "Blommigt och prickigt".

Leif Lundin.


Johan Eriksson berättar inspirerat om tillverkningen



Årsstämma

Onsdagen den 21 mars höll Gamla MAIK:are årsstämma i MAIK:S Sportcamp då sedvanliga frågor avhandlades.Före stämman grattades Mats Erixon som dagarna innan fyllt sextio år och som är still going strong. Han fortsätter att göra utmärkta tider på Göteborgsvarvet, som han ju vunnit inte mindre än fem gånger. Han tillhör numera Gamla MAIK:are.Evy Palm, en annan av klubbens storheter, var inbjuden att berätta om sin fantastiska karriär som började först vid trettiofyra års ålder!!! och inte slutade förrän femton år senare.Evy berättade, mycket fängslande, bl. a om sin första finnkampsseger 1985, sin OS-debut vid fyrtiosex års ålder 1988 i Seoul och mycket, mycket annat. Hon är ett lysande exempel på att det aldrig är försent att börja träna. Den timme hon höll på fullkomligt flög iväg. Evy är, också hon, medlem i Gamla MAIK:are.

Leif Lundin.


Varvetmilen

Att springa rätt väg i "Varvetmilen", den tävling som gör att du kan få en bättre startposition i Göteborgsvarvet, är många gånger inte helt lätt. Dock fanns det den 25 mars tretton Gamla MAIK:are på plats som såg till att inga löpare sprang vilse. Tävlingen, som sjösattes år 2012, gick av stapeln (!) i strålande väder vilket inte alltid varit fallet.Nu ser Gamla MAIK:are fram emot arbetet med Göteborgsvarvet under en vecka i maj månad.

Rolf Kårevik ser ut att undra: "sprang dom ändå rätt?" (Det gjorde dom)
Foto: Leif Lundin

År 2018

Gamla MAIK:are 25 år

Lördagen den 4 november samlades sextio Gamla MAIK:are i MAIK:s Sportcamp för att fira föreningens tjugofemåriga tillvaro. Stämningen var hög redan från början och steg ytterligare vartefter kvällen led. En trerätters middag serverades, allsånger, både tryckta och spontana, sjöngs och flera, nästan rörande tal hölls.

MAIK:s ordförande, Marika Greberg, lovordade föreningens verksamhet för engagemanget för ungdomar i form av årliga stipendier till lovande unga friidrottare och för ekonomiskt stöd till flera ändamål genom åren. Friidrottens Hus allt i allo, Thomas Bäckström, påtalade glädjen över att få samarbeta med ett så positivt gäng när det gäller Göteborgsvarvet och Valdur Polding hade roat sig med att räkna ut att om man lägger alla, av Gamla MAIK:are, packade påsar till "Varvet" i en rad skulle de nå ca. 3/4 varv runt jorden.

Som helhet en mycket uppskattad jubileumsfest som inte slutade förrän vid midnatt." Underhållare var Stig Hoglund som kompade till dragspel och roade med vitsar och egna låtar.

Leif Lundin



Vesta Andersson tas emot och välkomnas



Det minglades glatt i MAIK:s Sportcamp under jubileumskvällen.
Foto: Sven-Eric Svenson


Ordförande Eddie Odmyr håller tal

Marika Greberg, MAIK:s ordförande

Tommy Bäckström från Göteborgsvarvet



Festkommittén fr. vänster: Ingrid Lindblad, Kenneth Lundblad, Barbro o Ralf Lindberg, Siw o Leif Lundin


Gamla MAIK:are på kockskola hos Jan Costici på Restaurang Mejram i Mölndal den 18 oktober 2017

Klockan 17.00 onsdagen den 18 oktober samlades sju förväntansfulla kockar för att under Jan Costicis ledning göra en 3-rätters meny för 16 st Gamla MAIK:are. Den här gången skulle vi göra en antipasta till förrätt, ankbröst och sötpotatismos med grönsaker till huvudrätt och som efterrätt skulle vi göra en chokladmousse som vi skulle lägga på en bit ananas som vi först skulle steka i socker och sedan ugnsbakas.

Vi delades upp i 3 grupper. Två fick fixa förrätten, två tog hand om huvudrätten och de resterande tre fick ta hand om efterrätten. Klockan 1900 kom gästerna och då rätterna klara Alla åt med god aptit och hade det mycket trevligt. Gästerna gav kockarna klart godkänt och gav oss förnyat förtroende till nästa gång. Ett stort tack till Jan Costici som styrde oss kockar med god hand så att vi kom i hamn.

Lars-Erik Berg.

Foto Lars-Erik Berg.

Hörselnedsättning

Torsdagen den 5 oktober hade många gamla MAIKare med respektive "Hörsammat" Anita Poldings inbjudan till klubbhuset för ett mycket intressant föredrag om hörselnedsättning.

Det var klubbens egen Eva Erixon som höll föredrag om hur hörselnedsättning verkar. Eva jobbar dagligen på Sahlgrenska med denna fråga. Eva visade med både tal och bilder hur vårt hörselorgan är uppbyggt. Det börjar med ytterörat för att sedan gå in genom hörselgången till både trumhinna och snäcka, där vibrationerna färdas vidare till Hjärnan , där det tolkas och vi får veta vad som har sagts.

Vid sidan om denna fantastiska verbala förklaring så fick vi dessutom via två skrivtolkar (Ramona och Jenny) läsa i skriven text vad som var sagt. Sedan fick vi veta att Västra Götaland erbjuder olika hjälpmedel..inte bara hörapparater utan annan mänsklig och teknisk hjälp.

Nedan litet axplock av vad som sades.
1.Att inte höra så bra kan innebära att man. i bullriga miljöer och när någon talar otydligt: hör att någon talar, men uppfattar inte vad som sägs och tappar sammanhanget.
2. Det kan vara så här för en som har en sån hörselnedsättning, att man hör bara vokalerna-oöieåa
3. Det som personen inte hörde är konsonantljuden. Då är det lättare att gissa.

Kvällen avslutades med en god "fika" med kaffe och goda smörgåsar. Förhoppningsvis skall vi nu kunna förstå vad hörselnedsättning innebär. Ett stort tack till Eva och hennes skrivande medarbetare.

Text och bilder Sven-Eric i Lindome ( Medlem i Gamla MAIKare )


Resa på Lygnern

Strax före kl. 1700 lördagen den 10 juni träffades trettioen förväntansfulla Gamla MAIK:are vid bryggan i Sätila för att göra en båttur med "ISA af Lygnern". Vi hälsades välkomna av ordningsman Fredrik Granat som berättade att Lars Asplind är kapten ombord idag och att Christer Lindroth kommer att guida oss ute på Lygnern. Först var det dags för en italiensk buffé som smakade utmärkt och efter kaffe med tilltugg tog Christer till orda. Vi började med att åka längs den norra sidan av Lygnern och passerade efter en stund passerade vi Ramhultafallet, ett fall fullt med vatten efter det senaste regnet. Det imponerande fallet är sextiofyra meter högt. Under den fortsatta resan berättade Christer med stor kunskap och humor. Vi fick reda på var gränsen mellan Sverige och Danmark gått, hur man hade flottat timmer, rövarbandet som man skulle undvika och att det tog tre dagar att med häst ta sig till Göteborg. När båttrafiken kom igång kunde man åka fram och tillbaka till Göteborg under samma dag. Båttrafiken hade en kort glansperiod i början på 1900-talet innan lastbilstrafiken tog över i slutet av 1920-talet.

I början av 2000-talet kom förslag att man skulle bygga en ny "ISA af Lygnern". För detta krävdes pengar och stor arbetsinsats. En träbrygga av ek, etthundrasjuttio meter lång byggdes och varje planka är sponsrad med 300:-. Sponsorerna har fått sina namn ingraverade i plankan. Graveringen gjordes av Tor Sandell. Båten ritades av Bo Bengtsson och byggdes på NYKAB i Sätila. Den drivs av två asynkronmotorer på 20KW och drivkraften kommer från nittiosex marinbatterier. "ISA af Lygnern" sjösattes i juni 2010.

Efter en tre timmar lång tur var det dags att gå i land och tacka för oss. En mycket trevlig båttur som varmt rekommenderas.

Lars-Erik Berg.


Gamla MAIK:are i väntan på avgång.



År 2017

Göteborgsvarvet 20 maj 2017

Så är då Gamla MAIK:ares arbete med Göteborgsvarvet avslutat för i år. Under själva tävlingsdagen den 20 maj, var inte mindre än tjugofem medlemmar i aktion. Tre damer stod för servering av kaffe, dryck och frukt till det sk "Goldteamet" och fyra herrar såg till att bara rätta tävlare kom in i, för dem, rätt lokal med omklädningsrum, dusch och massage. Åtta medlemmar serverade kaffe till alla löpare efter målgång fram till kl. 1900 och tio st. stod för ordningen på parkeringsplatsen vid Åby travbana och såg till att de tävlande kom med rätt buss till bl. a Svenska mässan där nummerlappar och annat delades ut.

Veckorna innan hade Gamla MAIK:are packat ca tvåtusen funktionärströjor och senare lämnat ut dem till rätt funktionärsklubbar. Under vecka nitton var drygt trettio medlemmar engagerade i att packa de ca. femtiotusen plastpåsar med trycksaker som varje löpare fick i samband med nummerlappsuthämtningen. Jag tror att jag talar för alla när jag säger att det var ganska skönt när det hela var över även om vi, som vanligt, hade mycket trevligt när de olika jobben utfördes. Fortsättning följer nästa år."

Leif Lundin


Sex av de sju som arbetade med "Golteamet" fr. vänster:
Eddie Odmyr, Leif Hjertqvist, Inger Wibeck, Gerd Söderberg, Ingvor Hjertqvist och Kenneth Lundblad.

Foto Leif Lundin

Medicinhistorisa museet

Fredagen den 7 april besökte sjutton Gamla MAIK:are Medicinhistoriska museet i Göteborg. Vi guidades av den mycket påläste Robert Wallsson, som målande berättade om svensk och internationell sjukvård från långt bakåt i tiden och fram till nu. Man är glad att man lever idag och slipper åderlåtning, operationer och amputationer helt utan bedövning. De flesta utav oss sjutton besökare är dock i den åldern att vi upplevt etersövningar med allt vad det innebar (illamående och huvudvärk bl. a). Likaså är det ju en barnlek att gå till tandläkaren och slippa, ibland manuellt drivna borr utan kylning. Listan kan göras lång av plågsamma vårdmetoder så ett besök på museet rekommenderas varmt.


Delar av den sjutton personer stora gruppen från Gamla MAIK:are lyssnar andäktigt till guiden Robert Wallsson.
Foto: Leif Lundin

Gamla MAIK:are visade rätt

Söndagen den 26 mars samlades sexton Gamla MAIK:are i Frihamnen, Göteborg, för att ta sig an den ansvarsfyllda uppgiften att leda ca 3000 löpare i den, numera kallade "Varvetmilen" (tidigare seedningsloppet) rätt. Loppet gick av stapeln i vackert men lite kyligt och blåsigt väder. Uppgiften löstes på ett förträffligt sätt, ingen sprang vilse.


Bo Ridderbjälke med "Rättvisningsflaggan" i högsta hugg.


Leif Lundin

Gamla MAIK:Are besöker Surte glasbruksmuseum

Onsdagen den 15 februari kom fjorton förväntansfulla Gamla MAIK:are till Surte. Vi möttes av strålande solsken och några minusgrader. Väl inne i Museet stod kaffet och nybakade bullar uppdukade och guiderna Bosse och Håkan hälsade oss välkomna. Bosse och Håkan gav oss en historisk tillbakablick hur det kom sig att det etablerades ett glasbruk i Surte och hur samhället utvecklades runt bruket. Glasbruket var i produktion mellan 1862 och 1978. Som mest arbetade här runt 700 personer. Efter den historiska genomgången blev det visning i museet. Först visade en enrumslagenhet där det kunde bo upp till 10 personer. På bruket fanns det en skola där barnen fick gå när de inte jobbade. Skiftarbete var vanlig och det gällde även barnen. Barnen var billig arbetskraft men gömdes undan när det blev inspektion för det skulle inte syns utåt att barn jobbade på bruket. Vi fick en beskrivning av olika sorters flaskor som gjordes på bruket alltifrån stora damejeanner till små penicillinflaskor. Som avslutning fick vi se den första automatiserade delen av flaskproduktion som togs i bruk i slutet på 1920-talet. Det var en kraftig rationalisering och många yrkesmän som glasblåsare blev av med sitt jobb.


1975 påbörjades nedläggningen av bruket och det tog tre år att göra. Idag arbetar det lika många i småindustrierna i Surte som det gjorde när bruket var som störst. En mycket trevlig, intressant och givande förmiddag med guiderna Bosse och Håkan avslutades efter en och en halvtimma.

Vid pennan

Lars-Erik Berg

Julklappsinslagning

Måndagen den 28 november var det dags för Gamla MAIK:are att göra årets sista insats för Göteborgsvarvet. Tio medlemmar slog, under tre timmar, in trehundratjugo sportväskor i prydiga paket avsedda som julklappar till Göteborgsvarvets sponsorer som är inbjudna till jullunch i Friidrottens Hus i december. Nu är det "rast-vila" fram till seedningsloppet i Frihamnen under tidig vår.


Åtta av de tio Gamla MAIK:are som fuskade i tomtenissarnas ädla arbete.
Saknas på bilden gör Siw Lundin och Inger Wibeck
Foto: Ronny Sveum


Leif Lundin




Bowling

Torsdagen den 24 november träffades åtta Gamla MAIK:are i bowlinglokalen Strike & CO i Gamlestaden för att prova på den, för oss ovana sporten bowling. Som gamla friidrottare var väl ansatsen det som var mest likt friidrott men att träffa käglor med klot var något nytt. Resultaten var överlag riktigt gott med ett flertal strikes även om besöken i "sidorännan" var relativt täta. Som helhet en mycket trevlig afton tyckte samtliga deltagare.


Foto Privat

Leif Lundin

Föreläsning på Sportcamp

Onsdagen den 9 november samlades inte mindre än trettio Gamla MAIK:are i Mölndals AIK Sportcamp för att lyssna till de båda Leg sjukgymnasterna Lena Bolton och Margareta Bäckström-Svensson. Margareta inledde med att bl.a framhålla vikten av vara i rörelse även som till åren kommen. Många bra mediciner finns att tillgå för olika krämpor men ingen är så bra som regelbunden motion. Hon pekade på att även om man känner sig lite trött och seg är det bättre att röra sig så gott man kan istället för att bara sätta sig ner. Att hon har helt rätt visar sig inte minst på oss Gamla MAIK:are där flera i relativt hög ålder väl hänger med på promenader och andra aktiviteter.

Lena Bolton fortsatte med att tala om Artros, en krämpa som drabbar många med stigande ålder. Som helhet mycket intressanta och givande föreläsningar av de båda sjukgymnasterna.

Tilläggas kan att Lena varit aktiv i MAIK som sprinter. Hon erbjöds därför medlemskap i vår förening, ett erbjudande hon genast nappade på.


Margareta visar entusiastiskt en bild under sin föreläsning


Leif Lundin

Kockskola

Tisdagen den 18 oktober samlades åtta Gamla MAIK:are (herrar) på Restaurang Mejram för att traditionsenligt laga en bättre måltid till, i första hand, våra damer.
Förrätten bestod denna gång av "Halstrad pilgrimsmussla på sparrisbädd" och serverades med stekt rimmat fläsk och vitlöksbröd.

Varmrätten utgjordes av "Kräftstjärtfylld rödtunga" och serverades med vitvin och dillsås samt mandelpotatispuré.

Det hela avslutades med dessert bestående av "Creme brulee med varma björnbär.
Restaurangägaren intygade att kockarna burit sig riktigt proffsigt åt vilket måltiden väl visade.

Leif Lundin

Årets kockar, fr. vänster Jan-Erik Carlsson, Valdur Polding, Leif Hjertqvist, Eddie Odmyr, Sture Ejnell, Ralf Linberg, Lars-Erik Berg, Kenneth Lundblad och längst till höger, restaurangchefen Jan Costici.


Gamla MAIK:are i Paris.

De började år 2012, Gamla MAIK:ares resor till huvudstäder i Europa. Första resan gick till Prag och därefter följde London, Wien, Rom och i år alltså Paris. Från början var femton medlemmar anmälda till resan men, pga. olika anledningar, blev vi till slut denna gång bara sju st. Det innebar inte att stämningen på något vis blev sämre, vi roade oss kungligt och samlade kulturpoäng i överflöd. Stadens stora sevärdheter såsom Eifeltornet, Louvren med sina enorma konstsamlingar, konstnärstorget Place du Tortre och basilikan Sacré Coeur besöktes. Katedralen Notre Dame var också ett givet utflyktsmål.

Några passade också på att njuta av avancerat bensprattel på Moulin Rouge. (Kultur?)

En båttur på floden Seine avslutade dagarna i Paris.

Leif Lundin

Sju Gamla MAIK:are, fr. vänster: Rune Allansson, Kicki Egebo-Gott, Jan Gott,

Eddie Odmyr, Siw Lundin, Leif Lundin och Kjell Roman intar en bättre måltid

på restaurang LE BISTRO DE MONTMARTRE.

Steninge Glashhytta

Lördagen den 3 september styrde tolv förväntansfulla Gamla MAIK:are kosan mot Steninge Glashytta i Halland för att där studera och prova på glasblåsning. Första stoppet blev rastplatsen Susedalen för att inta medhavd fika. Tyvärr satte en regnskur stopp för att njuta av den friska luften så det blev ett mycket snabbt intag. Steninge Glashytta ligger mitt i Steninge, inrymt i en gammal bensinmack. Väl där välkomnades vi av Magnus Andersson som instruerade oss i glasblåsningens ädla konst och talade om vilka alster vi hade att välja mellan, ett hjärta eller en glasboll. Det blåstes, rullades och klappades så det stod härliga till. Magnus såg till att allt slutade lyckligt.

Samtliga deltagare var mycket nöjda med sina resultat, fattas bara.

Dagen avslutades i Tylösand hos de Gamla MAIK:arna Nanny och Bengt Ohlsson som bjöd på en härlig lunch.


Gamla MAIK:are och personal från Steninge Glashytta

Foto: Lars Erik Berg

Skrivet av

Lars-Erik Berg/Leif Lundin

JSM i Hässleholm 2016

Liksom förra året bevistade fem Gamla MAIK:are junior-SM i friidrott. I år gick spelen av stapeln på Hässleholms förnämliga arena "Göingevallen".

Tjugonio ungdomar från MAIK deltog och gjorde sitt bästa JSM någonsin. Inte mindre än sexton medaljer erövrades, varav sex guld (fullständig resultatredovisning finns på MAIK:s hemsida maik.se). Det var både härligt och upplyftande att beskåda och träffa dessa trevliga och positiva ungdomar som också uppskattade att "gamla farbröder" rest den långa vägen till Skåne enbart för att bese spelen. Vi hoppas på flera representanter från Gamla MAIK:are nästa år då det verkligen är en upplevelse.

Leif Lundin

Fem Gamla MAIK:are i Hässleholm.
Fr. vänster: Valdur Polding, Seymor Ullberg, Leif Lundin. Eddie Odmyr och Mats Wibeck

Foto: Lasse Jönsson

Jackpack 2016

Nu har Gamla MAIK:ares arbete med Göteborgsvarvet startat. Den 18 april
samlades sju medlemmar i Friidrottens Hus i Göteborg för att fördela och
packa ca fyratusen funktionärsjackor till de föreningar som verkar under
"Varvet". Det som återstår är packning av femtiotusen plastpåsar med
trycksaker till löparna samt vissa serviceuppgifter under tävlingsdagen den
21 maj. Slit och släp!!! (men roligt).

Sju Gamla MAIK:are iförda årets funktionärsjackor
Foto: Tommy Bäckström.

Mölndals AIK 60 år

Lördagen den 16 april firades att Mölndals AIK fyllde sextio år. Festen hölls i MAIK:s Sportcamp på Idrottsvägen i Mölndal.

Sextiofem medlemmar infann sig och avnjöt en bättre måltid med tillhörande, nostalgiska tal. Sture Ejnell berättade om hur klubben kom till år 1956, ett gäng unga grabbar som idrottade tyckte att det var läge att starta en egen förening i Mölndal och så blev fallet i mars månad samma år. Stefan "Stisse"

Gustafsson underhöll med sång till gitarr på ett förnämligt sätt. Han och Erica Johansson höll dessutom i en uppskattad frågesport med frågor om musik och musiker blandat med frågor från MAIK:s sextioåriga historia. En höjdpunkt var när Gamla MAIK:ares ordförande, Eddie Odmyr, till MAIK:s ordförande, Lars Brodal, överlämnade en symbolisk check på inte mindre än sextio tusen kronor, något som drog ner stora applåder. Som helhet en mycket lyckad tillställning med många glada skratt

Lars Brodal tar tacksamt emot checken av Eddie Odmyr

Skansen Lejonet

Måndagen den 11 april, i ett strålande väder, besökte sexton Gamla MAIK:are Skansen Lejonet i Göteborg. Inlevelsefullt berättade guiden om skansens tillkomst och användningsområde från invigningen i september 1689 till idag. Ett besök i denna kulturhistoriska miljö rekommenderas.


Leif Lundin







Kviberg Park i Göteborg

Den 24 februari var det åter dags för ett mycket intressant besök i Gamla
MAIK:ares digra program, denna gång till Kviberg Park i Göteborg.
En mycket imponerande anläggning som guidades av en av de inhyrda företagens
(Sodexo AB) representant, Andreas Edman, som inlevelsefullt och tydligt
berättade om de stora möjligheter till träning och motion som finns i huset.
Var kan man t ex. hyra eller köpa skidor, få dem vallade och provåka på snö
på samma gång? Rundvandringen gav verkligen mersmak till ytterligare besök
och rekommenderas till alla.

Leif Lundin

De sjutton Gamla MAIK:are som imponerades av den besökta anläggningen i
Kviberg.


Radiomuséet i Göteborg

Onsdagen den 17 februari besökte femton Gamla MAIK:are Radiomuséet i
Göteborg, ett besök som i hög grad gav anledning till nostalgiska tankar.
Den mycket kunnige och engagerade guiden Bengt Lindberg berättade först om,
och demonstrerade, radiovågors upptäckt och vad utvecklingen av den betytt
genom åren. Därefter följde en guidad visning av allt från kristallmottagare
till dagens moderna radio- och TV-mottagare. Ett besök på detta mycket
intressanta museum rekommenderas varmt.

Leif Lundin


Bengt Lindberg demonstrerar en av muséets gamla radiogrammofoner för
intresserade Gamla MAIK:are

n

Glasblåsning i Limmared

Lördagen den 11 april reste nitton Gamla MAIK:are till "Glasets hus" i Limmared och därefter till "Torpa stenhus".

Gamla MAIK:are vid Torpa Stenhus


Lördagen den 11 april reste nitton Gamla MAIK:are till "Glasets hus" i Limmared och därefter till "Torpa stenhus".

Besöket i Limmared var mycket givande med intressant info. om glasbrukets och glasets historia och visning av glasprodukter. Vi uppmanades att spara gamla bruksföremål av glas även om de inte betingar några större ekonomiska värden men väl ett betydande affektionsvärdet.

Vid Torpa stenhus avåts först en delikat lunch och därefter guidades vi mycket professionellt genom just Torpa stenhus som har en historia redan från 1400-talet, den tid då den danska gränsen gick endast ca fem mil från platsen. Huset byggdes därför både som boning och befästning, därav de etthundraåttio cm (tre alnar) tjocka väggarna. Inte undra på att det var kyligt i kåken vid vårt besök. Dess historia har mycket intressant att berätta, kungabesök på 1500-talet, bland mycket annat. Platsen är väl värd ett besök. Stort tack till Anita och Valdur Polding för en väl arrangerad utflykt.

Leif Lundin

Md friidrottsstatistik logo
Md md arra
Md maik indoor logo
Skyisthelimit
Logo gbg black
Md md sam
Md sundstrom logo tab
Md kakservice
Md 12wiberger logo
Md 12gfif logga1
Md intersport.logo.2.
Md idrottens bingo bild1
Md roster athletics
Md h5 logga
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub