Gamla MAIK:are

Gamla MAIK:ares blogg


Erland Larsson 90 år

Den 15 juni höll Erland Larsson öppet hus vid sin bostad i Härryda med anledning av sin förestående 90-årsdag (18/6). Ett stort antal Gamla MAIK:are var med och hyllade Erland som erhöll blommor och en insamlad summa pengar avsedda för en Gotlandsresa senare i sommar (Ann-Britts förslag). Inte mindre än femtioen medlemmar bidrog och "alla voro glada i gratulanternas långa rada".
Öppet hus hos Erland

Jubilaren i egen hög person

Det samtalades glatt om allehanda ting

Sivert Ahxner läser sin egen dikt till Erland

Många ville få ett ord med ErlandGamla MAIK:are på Göta Kanal

På självaste Pingstafton begav sig dryga trettiotalet Gamla MAIK:are, först till Cloettas butik i Ljungsbro där mängder av godis inhandlades (se Jan Gott), och därefter till Borensberg där kanalbåten"M/S Wasa Lejon" väntade. Under den stillsamma och njutbara färden till Berg Slussar i Vreta Kloster passerades ett flertal slussar och två akvedukter. Fantastisk känsla att glida fram över åkrar och ängar mitt i Sverige med båt. Den gode Baltzar (von Platen) kunde nog inte föreställa sig att hans livsverk dryga etthundra år efter färdigställandet skulle användas som turistled av folk från hela världen. Göta Kanal är att rekommendera.

Leif Lundin


I väntan på ombordstigning
Gamla MAIK:are njuter av maten ombordJan utanför Cloettas butik i Ljungsbro


Kanalens enda handdrivna sluss finns i Borensberg
Den 20 mars höll Gamla MAIK:are årsstämma i MAIK:s Sportcamp där sedvanliga frågor avhandlades. Till ny ordförande valdes Lars-Erik Berg efter att Eddie Odmyr valt att avgå efter mer än tjugo år som ordförande. Under hans tid har mycket hänt i föreningen, många trevliga resor både inom- och utomlands har genomförts, mycket arbete med Göteborgsvarvet och andra tävlingar har utförts. Listan kan göras väldigt lång. Vi tackar honom varmt för hans värdefulla insatser.

Lars-Erik Berg var under några år ordförande i MAIK och är väl insatt i såväl moderklubbens som Gamla MAIK:ares verksamhet. Vi hälsar Lasse mycket välkommen till sin nya befattning.

Efter mötet höll Mats Erixon ett mycket intressant föredrag om sin löparkarriär från barn- och ungdomsåren till elitnivå.

Gamla MAIK:ares styrelse 2019-2020:

Ordförande Lars Erik Berg

Sekreterare Kicki Egebo-Gott

Kassör Ralf Lindberg

Ledamöter Valdur Polding

Kenneth Lundblad

Suppleanter Sture Ejnell

Rolf Kårevik


Vid MAIK:s årsmöte den 28 mars delades Gamla MAIK:ares stipendium till lovande ungdomar i klubben ut. Årets stipendiater är:

Ella Borg. sprint och medeldistans

Elin Molinder, häcklöpning

Jonathan Grahn, medeldistans

Taysir Abu Al Chay, sprint

Vi önskar de fyra fortsatta framgångar i sitt idrottsutövande.

Varvetmilen.


Söndagen den 31 mars var det åter dags för Gamla MAIK:are att få löparna i "Varvetmilen" (tidigare seedningsloppet) att springa rätt i den utstakade banan i anslutning till Bananpiren på Hisingen. Femton medlemmar skötte uppgiften med den äran och njöt av det visserligen lite blåsiga men i övrigt vackra vädret.
Föreläsning av Monica

Den 14 mars besöktes Gamla MAIK:are av Monica Järnkvist från Gävle, själv "Gammal MAIK:are", som höll ett av de mest engagerande föredrag man kan tänka sig. Det dryga trettiotalet åhörare fick rannsaka sig i frågan om hur vi ser på oss själva som personer och hur vi betraktar vår omgivning. Genom Monicas otroliga engagemang och iver fick vi alla en tankeställare och det kommenterades och ventilerades livligt och glatt både under och efter föredraget. All heder och stort tack till Monica. Kvällen avslutades med

kaffe och dopp.


Leif Lundin

Foto: Leif Lundin


"Monica Järnkvist (tidigare Strömberg) under sitt

bejublade föredrag".

<!--EndFragment-->

Resa till Karlstad

Onsdagen den 27 februari bevistade ett trettiotal Gamla MAIK:are Lars Lerins konstutställning i Karlstad. Resan gick från Mölndals AIK:s Sportcamp och efter ett kortare fikastopp vid Tössestugan strax före Åmål fortsatte resan till målet.
Utställningen är inrymd i det anrika danspalatset Sandgrund och var väl värd besöket. Vår guide, Robert Gustafsson, berättade målande?!! om Lerins verk, dess tillkomst och tankarna bakom dem. Efter besöket kunde vi på egen hand bese centrala Karlstad för att sedan anträda hemfärden. Vi stannade vid Ölme värdhus och intog där en delikat måltid bestående av ett så mört kött att det med lätthet hade kunnat tuggas av en tandlös. Under hemresan ledde Aina Ejnell allsång med den äran vilket gjorde att tiden flög iväg. Alla var mycket belåtna med dagen.

Leif Lundin
Gamla MAIK:are gick ombord på Titanic

Den 6 februari äntrade femton Gamla MAIK:are den sägenomspunna ångaren Titanic för att få en fördjupad inblick i vad som hände den ödesdigra natten mellan den 14-15 april år 1912. Naturligtvis handlar det om den mycket fina utställning som sedan september förra året visas på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. De flesta av "oss gamle" kände naturligtvis till mycket om olyckan men att få så många personliga öden presenterade väckte både förundran och vemod. Ett stort antal bärgade föremål fanns att beskåda och upplägget av hela utställningen var imponerande. Vi var alla mycket belåtna med besöket, inte minst för att alla klarade sig. Dagen avslutades med lunch i "Köttbullekällaren" på Kungstorget.

Leif Lundin


Fjorton av de femton Gamla MAIK:are som besökte utställningen.


Lasse Swahn i MAIK:s klubblokal

Torsdagen den 11 oktober fick tjugosex Gamla MAIK:are lyssna till den förre radiomannen Lasse Swahn i MAIK:s klubblokal. Lasse har arbetat i fyrtio år vid Sveriges Radio och bl. a varit programledare för program som "Karlavagnen och "Ring så spelar vi".
Lasse har naturligtvis otaliga minnen från sin tid som radioman, minnen som han delade med sig på ett humoristiskt och fängslande sätt. Som när "Nissarna" Dahlbäck och Linnman skulle medverka i ett utomhussänt program från en skogstjärn med fågelsång och en porlande bäck i bakgrunden men som fick flyttas in i studion p g av utebliven förbindelse med en radiomast. Det hela löste sig med inspelad fågelsång och en mikrofon intill en spolande kran i ett tvättställ. Inte ens när någon från några våningar ovanför spolade på toaletten och ett fruktansvärt oljud uppstod, tappade man fattningen. "Oj, en älg springer rakt ut i tjärnen"!!!

Den dryga timma som Lasse höll på gick verkligen fort. Han visade också stort intresse för MAIK:s fina "Sportcamp" och hade synpunkter och ställde frågor.

Vi tackar honom varmt för en oförglömlig kväll.

Leif Lundin

Foto: Leif Lundin


Åby parkering

Under dagarna fyra, to, fr, lö och sö i vecka 33, deltog ett tjugotal Gamla MAIK:are på Åby parkeringsplats som fördelare av tusentals bilar i samband med "Nordea Masters", golftävlingen på Hills golfbana. Det var ett grannlaga arbete där bilisterna först skulle sorteras i rätt betalkö (swish, kort eller kontant) och därefter "packas in" i räta rader på en omålad grusparkering, ett arbete som Gamla MAIK:are löste med den äran enligt de som gett oss jobbet. Vi hoppas och tror på nytt förtroende vid nästa års golftävling.

Leif Lundin


Ett urval av Gamla MAIK:are i väntan på bilarnas ankomst.
Foto: Leif Lundin


Astrid Strömberg 90 år

Lördagen den 2 juni firade Gamla MAIK:ares Astrid Strömberg sin 90-årsdag i MAIK:s klubblokal i Mölndal.

Astrid har varit aktiv i Mölndals AIK i stort sett sedan starten nittonhundrafemtiosex och starkt bidragit med värdefull verksamhet. En pigg nittioåring som fortfarande både målar tavlor och tillverkar konstföremål av skiftande slag. En stor skara Gamla MAIK:are deltog i gratulationen tillsammans med både släkt, vänner och föreningar och stämningen var på topp.

Leif LundinGöteborgsvarvet är över för i år.

Så även "Gamla MAIK:ares" arbetsuppgifter i sammanhanget.

Genom att Göteborgsvarvet har ett föredömligt miljötänkande har man i år valt att inte dela ut reklam och broschyrer till löparna i plastpåsar utan istället bifogat en app med informationen till dem. Detta innebar att Gamla MAIK:ares jobb med att fylla femtiotusen påsar uteblev. Andra arbetsuppgifter tillkom istället t ex lastning av containrar med alla prylar som behövs vid vätskestationerna runt om i Göteborg (skyfflar, krattor, sopkärl, bord och naturligtvis muggar och svampar), ett nog så slitsamt arbete i värmen. Genom Gamla MAIK:ares försorg har jackor packats och delats ut till funktionärerna, kaffe har serverats till löparna efter målgång, löparna i "Team Gold" har fått sin service och parkeringen på Åby har varit bemannad för bästa ordning och reda. Inte nog med det. Dagarna efter tävlingen skulle containrarna med det som skickats ut till vätskestationerna tömmas på det som blivit över så jobbet har alltså ägt rum , inte bara under själva varvsveckan utan också både före och efter. Gamla MAIK:ares Mats Erixon, se bilden, kom i mål på en alldeles utmärkt tid för en sextioårig motionär och hedrar vår föreningen.

Leif Lundin

Mats Erixon flankeras efter målgång av Staffan Levén och Eddie Odmyr
Foto. Leif LundinInga vanliga tvättbaljor

Torsdagen den 26 april besökte elva Gamla MAIK:are Viskan SPA i Skene.Företaget startades av två arbetskamrater från en liknande bransch , Johan Eriksson och Charlotte Lindblad, som utvecklat verksamheten från fem anställda och 181 tillverkade bad år 2011 till fyrtio anställda och 1800 bad år 2018. Förutom till de nordiska länderna sker leveranser till England och Frankrike. Företaget är det enda i sitt slag i Sverige.Vi fick följa tillverkningsproceduren från pressning av plasten, färgsättning och montering av de tekniska komponenterna till färdigt SPA-bad, m a o från första till sista SPA-taget. Besöket avslutades med lunch vid "Blommigt och prickigt".

Leif Lundin.


Johan Eriksson berättar inspirerat om tillverkningenÅrsstämma

Onsdagen den 21 mars höll Gamla MAIK:are årsstämma i MAIK:S Sportcamp då sedvanliga frågor avhandlades.Före stämman grattades Mats Erixon som dagarna innan fyllt sextio år och som är still going strong. Han fortsätter att göra utmärkta tider på Göteborgsvarvet, som han ju vunnit inte mindre än fem gånger. Han tillhör numera Gamla MAIK:are.Evy Palm, en annan av klubbens storheter, var inbjuden att berätta om sin fantastiska karriär som började först vid trettiofyra års ålder!!! och inte slutade förrän femton år senare.Evy berättade, mycket fängslande, bl. a om sin första finnkampsseger 1985, sin OS-debut vid fyrtiosex års ålder 1988 i Seoul och mycket, mycket annat. Hon är ett lysande exempel på att det aldrig är försent att börja träna. Den timme hon höll på fullkomligt flög iväg. Evy är, också hon, medlem i Gamla MAIK:are.

Leif Lundin.


Varvetmilen

Att springa rätt väg i "Varvetmilen", den tävling som gör att du kan få en bättre startposition i Göteborgsvarvet, är många gånger inte helt lätt. Dock fanns det den 25 mars tretton Gamla MAIK:are på plats som såg till att inga löpare sprang vilse. Tävlingen, som sjösattes år 2012, gick av stapeln (!) i strålande väder vilket inte alltid varit fallet.Nu ser Gamla MAIK:are fram emot arbetet med Göteborgsvarvet under en vecka i maj månad.

Rolf Kårevik ser ut att undra: "sprang dom ändå rätt?" (Det gjorde dom)
Foto: Leif Lundin


Gamla MAIK:are 25 år

Lördagen den 4 november samlades sextio Gamla MAIK:are i MAIK:s Sportcamp för att fira föreningens tjugofemåriga tillvaro. Stämningen var hög redan från början och steg ytterligare vartefter kvällen led. En trerätters middag serverades, allsånger, både tryckta och spontana, sjöngs och flera, nästan rörande tal hölls.

MAIK:s ordförande, Marika Greberg, lovordade föreningens verksamhet för engagemanget för ungdomar i form av årliga stipendier till lovande unga friidrottare och för ekonomiskt stöd till flera ändamål genom åren. Friidrottens Hus allt i allo, Thomas Bäckström, påtalade glädjen över att få samarbeta med ett så positivt gäng när det gäller Göteborgsvarvet och Valdur Polding hade roat sig med att räkna ut att om man lägger alla, av Gamla MAIK:are, packade påsar till "Varvet" i en rad skulle de nå ca. 3/4 varv runt jorden.

Som helhet en mycket uppskattad jubileumsfest som inte slutade förrän vid midnatt." Underhållare var Stig Hoglund som kompade till dragspel och roade med vitsar och egna låtar.

Leif LundinVesta Andersson tas emot och välkomnasDet minglades glatt i MAIK:s Sportcamp under jubileumskvällen.
Foto: Sven-Eric Svenson


Ordförande Eddie Odmyr håller tal

Marika Greberg, MAIK:s ordförande

Tommy Bäckström från GöteborgsvarvetFestkommittén fr. vänster: Ingrid Lindblad, Kenneth Lundblad, Barbro o Ralf Lindberg, Siw o Leif Lundin


Gamla MAIK:are på kockskola hos Jan Costici på Restaurang Mejram i Mölndal den 18 oktober 2017

Klockan 17.00 onsdagen den 18 oktober samlades sju förväntansfulla kockar för att under Jan Costicis ledning göra en 3-rätters meny för 16 st Gamla MAIK:are. Den här gången skulle vi göra en antipasta till förrätt, ankbröst och sötpotatismos med grönsaker till huvudrätt och som efterrätt skulle vi göra en chokladmousse som vi skulle lägga på en bit ananas som vi först skulle steka i socker och sedan ugnsbakas.

Vi delades upp i 3 grupper. Två fick fixa förrätten, två tog hand om huvudrätten och de resterande tre fick ta hand om efterrätten. Klockan 1900 kom gästerna och då rätterna klara Alla åt med god aptit och hade det mycket trevligt. Gästerna gav kockarna klart godkänt och gav oss förnyat förtroende till nästa gång. Ett stort tack till Jan Costici som styrde oss kockar med god hand så att vi kom i hamn.

Lars-Erik Berg.

Foto Lars-Erik Berg.

Hörselnedsättning

Torsdagen den 5 oktober hade många gamla MAIKare med respektive "Hörsammat" Anita Poldings inbjudan till klubbhuset för ett mycket intressant föredrag om hörselnedsättning.

Det var klubbens egen Eva Erixon som höll föredrag om hur hörselnedsättning verkar. Eva jobbar dagligen på Sahlgrenska med denna fråga. Eva visade med både tal och bilder hur vårt hörselorgan är uppbyggt. Det börjar med ytterörat för att sedan gå in genom hörselgången till både trumhinna och snäcka, där vibrationerna färdas vidare till Hjärnan , där det tolkas och vi får veta vad som har sagts.

Vid sidan om denna fantastiska verbala förklaring så fick vi dessutom via två skrivtolkar (Ramona och Jenny) läsa i skriven text vad som var sagt. Sedan fick vi veta att Västra Götaland erbjuder olika hjälpmedel..inte bara hörapparater utan annan mänsklig och teknisk hjälp.

Nedan litet axplock av vad som sades.
1.Att inte höra så bra kan innebära att man. i bullriga miljöer och när någon talar otydligt: hör att någon talar, men uppfattar inte vad som sägs och tappar sammanhanget.
2. Det kan vara så här för en som har en sån hörselnedsättning, att man hör bara vokalerna-oöieåa
3. Det som personen inte hörde är konsonantljuden. Då är det lättare att gissa.

Kvällen avslutades med en god "fika" med kaffe och goda smörgåsar. Förhoppningsvis skall vi nu kunna förstå vad hörselnedsättning innebär. Ett stort tack till Eva och hennes skrivande medarbetare.

Text och bilder Sven-Eric i Lindome ( Medlem i Gamla MAIKare )


Resa på Lygnern

Strax före kl. 1700 lördagen den 10 juni träffades trettioen förväntansfulla Gamla MAIK:are vid bryggan i Sätila för att göra en båttur med "ISA af Lygnern". Vi hälsades välkomna av ordningsman Fredrik Granat som berättade att Lars Asplind är kapten ombord idag och att Christer Lindroth kommer att guida oss ute på Lygnern. Först var det dags för en italiensk buffé som smakade utmärkt och efter kaffe med tilltugg tog Christer till orda. Vi började med att åka längs den norra sidan av Lygnern och passerade efter en stund passerade vi Ramhultafallet, ett fall fullt med vatten efter det senaste regnet. Det imponerande fallet är sextiofyra meter högt. Under den fortsatta resan berättade Christer med stor kunskap och humor. Vi fick reda på var gränsen mellan Sverige och Danmark gått, hur man hade flottat timmer, rövarbandet som man skulle undvika och att det tog tre dagar att med häst ta sig till Göteborg. När båttrafiken kom igång kunde man åka fram och tillbaka till Göteborg under samma dag. Båttrafiken hade en kort glansperiod i början på 1900-talet innan lastbilstrafiken tog över i slutet av 1920-talet.

I början av 2000-talet kom förslag att man skulle bygga en ny "ISA af Lygnern". För detta krävdes pengar och stor arbetsinsats. En träbrygga av ek, etthundrasjuttio meter lång byggdes och varje planka är sponsrad med 300:-. Sponsorerna har fått sina namn ingraverade i plankan. Graveringen gjordes av Tor Sandell. Båten ritades av Bo Bengtsson och byggdes på NYKAB i Sätila. Den drivs av två asynkronmotorer på 20KW och drivkraften kommer från nittiosex marinbatterier. "ISA af Lygnern" sjösattes i juni 2010.

Efter en tre timmar lång tur var det dags att gå i land och tacka för oss. En mycket trevlig båttur som varmt rekommenderas.

Lars-Erik Berg.


Gamla MAIK:are i väntan på avgång.

Göteborgsvarvet 20 maj 2017

Så är då Gamla MAIK:ares arbete med Göteborgsvarvet avslutat för i år. Under själva tävlingsdagen den 20 maj, var inte mindre än tjugofem medlemmar i aktion. Tre damer stod för servering av kaffe, dryck och frukt till det sk "Goldteamet" och fyra herrar såg till att bara rätta tävlare kom in i, för dem, rätt lokal med omklädningsrum, dusch och massage. Åtta medlemmar serverade kaffe till alla löpare efter målgång fram till kl. 1900 och tio st. stod för ordningen på parkeringsplatsen vid Åby travbana och såg till att de tävlande kom med rätt buss till bl. a Svenska mässan där nummerlappar och annat delades ut.

Veckorna innan hade Gamla MAIK:are packat ca tvåtusen funktionärströjor och senare lämnat ut dem till rätt funktionärsklubbar. Under vecka nitton var drygt trettio medlemmar engagerade i att packa de ca. femtiotusen plastpåsar med trycksaker som varje löpare fick i samband med nummerlappsuthämtningen. Jag tror att jag talar för alla när jag säger att det var ganska skönt när det hela var över även om vi, som vanligt, hade mycket trevligt när de olika jobben utfördes. Fortsättning följer nästa år."

Leif Lundin


Sex av de sju som arbetade med "Golteamet" fr. vänster:
Eddie Odmyr, Leif Hjertqvist, Inger Wibeck, Gerd Söderberg, Ingvor Hjertqvist och Kenneth Lundblad.

Foto Leif Lundin

Medicinhistorisa museet

Fredagen den 7 april besökte sjutton Gamla MAIK:are Medicinhistoriska museet i Göteborg. Vi guidades av den mycket påläste Robert Wallsson, som målande berättade om svensk och internationell sjukvård från långt bakåt i tiden och fram till nu. Man är glad att man lever idag och slipper åderlåtning, operationer och amputationer helt utan bedövning. De flesta utav oss sjutton besökare är dock i den åldern att vi upplevt etersövningar med allt vad det innebar (illamående och huvudvärk bl. a). Likaså är det ju en barnlek att gå till tandläkaren och slippa, ibland manuellt drivna borr utan kylning. Listan kan göras lång av plågsamma vårdmetoder så ett besök på museet rekommenderas varmt.


Delar av den sjutton personer stora gruppen från Gamla MAIK:are lyssnar andäktigt till guiden Robert Wallsson.
Foto: Leif Lundin

Gamla MAIK:are visade rätt

Söndagen den 26 mars samlades sexton Gamla MAIK:are i Frihamnen, Göteborg, för att ta sig an den ansvarsfyllda uppgiften att leda ca 3000 löpare i den, numera kallade "Varvetmilen" (tidigare seedningsloppet) rätt. Loppet gick av stapeln i vackert men lite kyligt och blåsigt väder. Uppgiften löstes på ett förträffligt sätt, ingen sprang vilse.


Bo Ridderbjälke med "Rättvisningsflaggan" i högsta hugg.


Leif Lundin

Gamla MAIK:Are besöker Surte glasbruksmuseum

Onsdagen den 15 februari kom fjorton förväntansfulla Gamla MAIK:are till Surte. Vi möttes av strålande solsken och några minusgrader. Väl inne i Museet stod kaffet och nybakade bullar uppdukade och guiderna Bosse och Håkan hälsade oss välkomna. Bosse och Håkan gav oss en historisk tillbakablick hur det kom sig att det etablerades ett glasbruk i Surte och hur samhället utvecklades runt bruket. Glasbruket var i produktion mellan 1862 och 1978. Som mest arbetade här runt 700 personer. Efter den historiska genomgången blev det visning i museet. Först visade en enrumslagenhet där det kunde bo upp till 10 personer. På bruket fanns det en skola där barnen fick gå när de inte jobbade. Skiftarbete var vanlig och det gällde även barnen. Barnen var billig arbetskraft men gömdes undan när det blev inspektion för det skulle inte syns utåt att barn jobbade på bruket. Vi fick en beskrivning av olika sorters flaskor som gjordes på bruket alltifrån stora damejeanner till små penicillinflaskor. Som avslutning fick vi se den första automatiserade delen av flaskproduktion som togs i bruk i slutet på 1920-talet. Det var en kraftig rationalisering och många yrkesmän som glasblåsare blev av med sitt jobb.


1975 påbörjades nedläggningen av bruket och det tog tre år att göra. Idag arbetar det lika många i småindustrierna i Surte som det gjorde när bruket var som störst. En mycket trevlig, intressant och givande förmiddag med guiderna Bosse och Håkan avslutades efter en och en halvtimma.

Vid pennan

Lars-Erik Berg

Julklappsinslagning

Måndagen den 28 november var det dags för Gamla MAIK:are att göra årets sista insats för Göteborgsvarvet. Tio medlemmar slog, under tre timmar, in trehundratjugo sportväskor i prydiga paket avsedda som julklappar till Göteborgsvarvets sponsorer som är inbjudna till jullunch i Friidrottens Hus i december. Nu är det "rast-vila" fram till seedningsloppet i Frihamnen under tidig vår.


Åtta av de tio Gamla MAIK:are som fuskade i tomtenissarnas ädla arbete.
Saknas på bilden gör Siw Lundin och Inger Wibeck
Foto: Ronny Sveum


Leif Lundin
Bowling

Torsdagen den 24 november träffades åtta Gamla MAIK:are i bowlinglokalen Strike & CO i Gamlestaden för att prova på den, för oss ovana sporten bowling. Som gamla friidrottare var väl ansatsen det som var mest likt friidrott men att träffa käglor med klot var något nytt. Resultaten var överlag riktigt gott med ett flertal strikes även om besöken i "sidorännan" var relativt täta. Som helhet en mycket trevlig afton tyckte samtliga deltagare.


Foto Privat

Leif Lundin

Föreläsning på Sportcamp

Onsdagen den 9 november samlades inte mindre än trettio Gamla MAIK:are i Mölndals AIK Sportcamp för att lyssna till de båda Leg sjukgymnasterna Lena Bolton och Margareta Bäckström-Svensson. Margareta inledde med att bl.a framhålla vikten av vara i rörelse även som till åren kommen. Många bra mediciner finns att tillgå för olika krämpor men ingen är så bra som regelbunden motion. Hon pekade på att även om man känner sig lite trött och seg är det bättre att röra sig så gott man kan istället för att bara sätta sig ner. Att hon har helt rätt visar sig inte minst på oss Gamla MAIK:are där flera i relativt hög ålder väl hänger med på promenader och andra aktiviteter.

Lena Bolton fortsatte med att tala om Artros, en krämpa som drabbar många med stigande ålder. Som helhet mycket intressanta och givande föreläsningar av de båda sjukgymnasterna.

Tilläggas kan att Lena varit aktiv i MAIK som sprinter. Hon erbjöds därför medlemskap i vår förening, ett erbjudande hon genast nappade på.


Margareta visar entusiastiskt en bild under sin föreläsning


Leif Lundin

Kockskola

Tisdagen den 18 oktober samlades åtta Gamla MAIK:are (herrar) på Restaurang Mejram för att traditionsenligt laga en bättre måltid till, i första hand, våra damer.
Förrätten bestod denna gång av "Halstrad pilgrimsmussla på sparrisbädd" och serverades med stekt rimmat fläsk och vitlöksbröd.

Varmrätten utgjordes av "Kräftstjärtfylld rödtunga" och serverades med vitvin och dillsås samt mandelpotatispuré.

Det hela avslutades med dessert bestående av "Creme brulee med varma björnbär.
Restaurangägaren intygade att kockarna burit sig riktigt proffsigt åt vilket måltiden väl visade.

Leif Lundin

Årets kockar, fr. vänster Jan-Erik Carlsson, Valdur Polding, Leif Hjertqvist, Eddie Odmyr, Sture Ejnell, Ralf Linberg, Lars-Erik Berg, Kenneth Lundblad och längst till höger, restaurangchefen Jan Costici.


Gamla MAIK:are i Paris.

De började år 2012, Gamla MAIK:ares resor till huvudstäder i Europa. Första resan gick till Prag och därefter följde London, Wien, Rom och i år alltså Paris. Från början var femton medlemmar anmälda till resan men, pga. olika anledningar, blev vi till slut denna gång bara sju st. Det innebar inte att stämningen på något vis blev sämre, vi roade oss kungligt och samlade kulturpoäng i överflöd. Stadens stora sevärdheter såsom Eifeltornet, Louvren med sina enorma konstsamlingar, konstnärstorget Place du Tortre och basilikan Sacré Coeur besöktes. Katedralen Notre Dame var också ett givet utflyktsmål.

Några passade också på att njuta av avancerat bensprattel på Moulin Rouge. (Kultur?)

En båttur på floden Seine avslutade dagarna i Paris.

Leif Lundin

Sju Gamla MAIK:are, fr. vänster: Rune Allansson, Kicki Egebo-Gott, Jan Gott,

Eddie Odmyr, Siw Lundin, Leif Lundin och Kjell Roman intar en bättre måltid

på restaurang LE BISTRO DE MONTMARTRE.

Steninge Glashhytta

Lördagen den 3 september styrde tolv förväntansfulla Gamla MAIK:are kosan mot Steninge Glashytta i Halland för att där studera och prova på glasblåsning. Första stoppet blev rastplatsen Susedalen för att inta medhavd fika. Tyvärr satte en regnskur stopp för att njuta av den friska luften så det blev ett mycket snabbt intag. Steninge Glashytta ligger mitt i Steninge, inrymt i en gammal bensinmack. Väl där välkomnades vi av Magnus Andersson som instruerade oss i glasblåsningens ädla konst och talade om vilka alster vi hade att välja mellan, ett hjärta eller en glasboll. Det blåstes, rullades och klappades så det stod härliga till. Magnus såg till att allt slutade lyckligt.

Samtliga deltagare var mycket nöjda med sina resultat, fattas bara.

Dagen avslutades i Tylösand hos de Gamla MAIK:arna Nanny och Bengt Ohlsson som bjöd på en härlig lunch.


Gamla MAIK:are och personal från Steninge Glashytta

Foto: Lars Erik Berg

Skrivet av

Lars-Erik Berg/Leif Lundin

JSM i Hässleholm 2016

Liksom förra året bevistade fem Gamla MAIK:are junior-SM i friidrott. I år gick spelen av stapeln på Hässleholms förnämliga arena "Göingevallen".

Tjugonio ungdomar från MAIK deltog och gjorde sitt bästa JSM någonsin. Inte mindre än sexton medaljer erövrades, varav sex guld (fullständig resultatredovisning finns på MAIK:s hemsida maik.se). Det var både härligt och upplyftande att beskåda och träffa dessa trevliga och positiva ungdomar som också uppskattade att "gamla farbröder" rest den långa vägen till Skåne enbart för att bese spelen. Vi hoppas på flera representanter från Gamla MAIK:are nästa år då det verkligen är en upplevelse.

Leif Lundin

Fem Gamla MAIK:are i Hässleholm.
Fr. vänster: Valdur Polding, Seymor Ullberg, Leif Lundin. Eddie Odmyr och Mats Wibeck

Foto: Lasse Jönsson

Jackpack 2016

Nu har Gamla MAIK:ares arbete med Göteborgsvarvet startat. Den 18 april
samlades sju medlemmar i Friidrottens Hus i Göteborg för att fördela och
packa ca fyratusen funktionärsjackor till de föreningar som verkar under
"Varvet". Det som återstår är packning av femtiotusen plastpåsar med
trycksaker till löparna samt vissa serviceuppgifter under tävlingsdagen den
21 maj. Slit och släp!!! (men roligt).

Sju Gamla MAIK:are iförda årets funktionärsjackor
Foto: Tommy Bäckström.

Mölndals AIK 60 år

Lördagen den 16 april firades att Mölndals AIK fyllde sextio år. Festen hölls i MAIK:s Sportcamp på Idrottsvägen i Mölndal.

Sextiofem medlemmar infann sig och avnjöt en bättre måltid med tillhörande, nostalgiska tal. Sture Ejnell berättade om hur klubben kom till år 1956, ett gäng unga grabbar som idrottade tyckte att det var läge att starta en egen förening i Mölndal och så blev fallet i mars månad samma år. Stefan "Stisse"

Gustafsson underhöll med sång till gitarr på ett förnämligt sätt. Han och Erica Johansson höll dessutom i en uppskattad frågesport med frågor om musik och musiker blandat med frågor från MAIK:s sextioåriga historia. En höjdpunkt var när Gamla MAIK:ares ordförande, Eddie Odmyr, till MAIK:s ordförande, Lars Brodal, överlämnade en symbolisk check på inte mindre än sextio tusen kronor, något som drog ner stora applåder. Som helhet en mycket lyckad tillställning med många glada skratt

Lars Brodal tar tacksamt emot checken av Eddie Odmyr

Skansen Lejonet

Måndagen den 11 april, i ett strålande väder, besökte sexton Gamla MAIK:are Skansen Lejonet i Göteborg. Inlevelsefullt berättade guiden om skansens tillkomst och användningsområde från invigningen i september 1689 till idag. Ett besök i denna kulturhistoriska miljö rekommenderas.


Leif LundinKviberg Park i Göteborg

Den 24 februari var det åter dags för ett mycket intressant besök i Gamla
MAIK:ares digra program, denna gång till Kviberg Park i Göteborg.
En mycket imponerande anläggning som guidades av en av de inhyrda företagens
(Sodexo AB) representant, Andreas Edman, som inlevelsefullt och tydligt
berättade om de stora möjligheter till träning och motion som finns i huset.
Var kan man t ex. hyra eller köpa skidor, få dem vallade och provåka på snö
på samma gång? Rundvandringen gav verkligen mersmak till ytterligare besök
och rekommenderas till alla.

Leif Lundin

De sjutton Gamla MAIK:are som imponerades av den besökta anläggningen i
Kviberg.


Radiomuséet i Göteborg

Onsdagen den 17 februari besökte femton Gamla MAIK:are Radiomuséet i
Göteborg, ett besök som i hög grad gav anledning till nostalgiska tankar.
Den mycket kunnige och engagerade guiden Bengt Lindberg berättade först om,
och demonstrerade, radiovågors upptäckt och vad utvecklingen av den betytt
genom åren. Därefter följde en guidad visning av allt från kristallmottagare
till dagens moderna radio- och TV-mottagare. Ett besök på detta mycket
intressanta museum rekommenderas varmt.

Leif Lundin


Bengt Lindberg demonstrerar en av muséets gamla radiogrammofoner för
intresserade Gamla MAIK:are

Glasblåsning i Limmared

Lördagen den 11 april reste nitton Gamla MAIK:are till "Glasets hus" i Limmared och därefter till "Torpa stenhus".

Gamla MAIK:are vid Torpa Stenhus


Lördagen den 11 april reste nitton Gamla MAIK:are till "Glasets hus" i Limmared och därefter till "Torpa stenhus".

Besöket i Limmared var mycket givande med intressant info. om glasbrukets och glasets historia och visning av glasprodukter. Vi uppmanades att spara gamla bruksföremål av glas även om de inte betingar några större ekonomiska värden men väl ett betydande affektionsvärdet.

Vid Torpa stenhus avåts först en delikat lunch och därefter guidades vi mycket professionellt genom just Torpa stenhus som har en historia redan från 1400-talet, den tid då den danska gränsen gick endast ca fem mil från platsen. Huset byggdes därför både som boning och befästning, därav de etthundraåttio cm (tre alnar) tjocka väggarna. Inte undra på att det var kyligt i kåken vid vårt besök. Dess historia har mycket intressant att berätta, kungabesök på 1500-talet, bland mycket annat. Platsen är väl värd ett besök. Stort tack till Anita och Valdur Polding för en väl arrangerad utflykt.

Leif Lundin

Md md arra
Md maik indoor logo
Md logotyp rgb mo lndalsaik
Skyisthelimit
Md logo gbg black
Md md sam
Md wiberger
Md kakservice
Md lanteam dokument
Md intersport.logo.2.
Md idrottens bingo bild1
Md canon logo
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub